open-navfaktor-logo
search
Sud prihvatio sporazum
"Nedvosmisleno utvrđeno da on nije pucao": Marku Trifkoviću 15 godina za ulogu u ubistvu policajaca Adisa i Davora
AUTOR: Am. S.
18.06.2024. u 13:48
get url
text
FOTO: ARHIV
Marko Trifković Žižan osuđen je danas pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za ulogu u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine.
Presudu je izreklo tročlano Sudsko vijeće sa sudijom Igorom Todorovićem na čelu, a nakon što je danas razmotrilo i prihvatilo sporazum o priznanju krivnje koji je Trifković zaključio sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. 
Trifković je za saizvršilaštvo u ubistvu dobio po osam godina za obojicu ubijenih pripadnika policije, te šest mjeseci za tešku krađu, a što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 15 godina. 
Sklapanjem sporazuma Trifković je u cijelosti prihvatio ono što mu je optužnicom stavljeno na teret, te se odrekao prava na suđenje, kao i prava žalbe na visinu kazne koja mu je izrečena.
Tužilaštvo je naglasilo da je izrečena kazna adekvatna za ulogu koju je on imao u slučaju, te da je njegov doprinos značajno drugačiji od doprinosa dvojice drugih optuženih, odnosno Save Marinkovića i Aleksandra Macana. 
Naglašeno je i da je Trifković izrazio kajanje, kao i da se izvinio porodicama ubijenih. 
Njegov advokat Dražen Zubak također je istaknuo Trifkovićevo ponašanje tokom postupka, kao i da on nije sporio da je bio na mjestu događaja, ali i da nije pucao na policajce, a što, kako je istaknuo, "nedvosmisleno proizilazi iz provedenih dokaza".
Suđenje Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu bit će nastavljeno.
Kompletnu optužnicu za ubistvo policajaca možete pročitati ovdje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.