open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zastupnici pozvali Vladu FBiH da objavi registar o imovini nosioca javnih funkcija; vlast bi da zabrani mobitele u sali
Zatraženo je od Vlade FBiH da objavi i registar zaposlenih u javnom sektoru u FBiH
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
26.06.2024. u 12:40
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
FOTO: Didier Torche
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je Vladu Federacije BiH da objavi registar podataka o imovini nosioca javnih funkcija u javnom sektoru u FBiH.
Registar bi sadržavao podatke o plaćama, naknadama, nepokretnoj i pokretnoj imovini, prihodima od finansijskog kapitala, autorskih prava i obaveza, o finansijskim obavezama prema drugim licima, drugim imenovanjima kao i poklonima.
Odmah na početku sjednice blam sa intoniranjem himne 
Predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić pozvao je predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH Dragana Miokovića (NS) i dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića (HDZ) da podnesu ostavke zbog načina na koji je Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH.
Na početku same sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH dogodio se neočekivana situacija. Ovo je prva sjednica kojom predsjedava Dragan Mioković (NS). U trenutku kada je rekao zastupnicima da ustanu jer slijedi intoniranje himne, himna nije intonirana. Mioković je samo rekao da je riječ o tehničkim problemima i nastavio sjednicu.
Potom se za riječ javila zastupnica Alma Kratina (DF).
- Nastavljate sjednicu a da niste dali pauzu da se otkloni nedostatak. Ovo što se dogodilo mogli ste shvatiti i kao bojkot. Zašto se nije dogodilo da smo počeli sa dignitetom, himnom. Nemojte nastavljati sjednicu dok ne počne himna - kazala je Kratina.
Mioković se zahvalio na intervenciji a potom je uslijedilo intoniranje himne Bosne i Hercegovine.
Mioković je kazao kako će se potruditi da se ovakvi problemi ne ponavljaju.
Potom su zastupnici krenuli sa pitanjima.
Kada ćete podnijeti ostavu zbog izbora Vukoje? 
- Imam pitanje za vas predsjedavajući i dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića, kada ćete podnijeti ostavke. Vi ste Miokoviću na tom mjesto došli političkom trgovinom u vezi sa imenovanjem Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Uvjeravali ste nas da se sudija mora birati po etničkom principu i da ne mora imati iskustva u pravosuđu. Mišljenje Venecijanske komisije kaže da se sudija ne bira prema etničkom principu već kompetencijama. Odgovor Venecijanske komisije je na engleskom a pošto vas dvojica vjerovatno ne govorite engleski dat ću da se prevede - kazao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a.
Pitao je i ko je napisao Etički kodeks Zastupničkog doma.
- Koji je Einstein pisao etički kodeks i želi da ukine zastupnicima mobitele i laptope. Ako je Belmin Zukan pisao, to je osuđeno na propast, pobočni satnik Mladena Boškovića. Ko nam ukida prva u ovom Parlamentu da ne možemo otvoriti e-mail - pitao je Mešalić.
Mioković je kazao kako će mu odgovoriti pismeno.
- Govorim engleski a i da ne govorim znam da ovdje ne sjedi Albert Einstein - rekao je Mioković.
Zastupnik Salko Zildžić (SDA) je zatražio od Federalnog ministarstva finansija da mu odgovori koliko se Vlada Federacije BiH zadužila u 2023. i 2024. godini i kada će ti dugovi doći na naplatu.
Objaviti registar zaključenih ugovora o djelu u javnom sektoru FBiH
Zastupnik Sanel Kajan (DF) je ponovio pitanja koja se tiču Željeznica Federacije BiH u smislu koliko je sigurna pruga, zašto talgo vozove vuku stare lokomotive, zašto peroni u noćnim satima nisu osvijetljeni, zašto se karte izdaju kao i prije 30 godina...
- Događalo se iskakanje iz pruga i jučer, iskočio je voz kod Konjica, direktor niti jednom nije preuzeo odgovornost. Direktno smatram odgovornim menadžment Željeznica i pozivam tih šest direktora na ostavke - kazao je Kajan.
Jasmina Bišćević Tokić (SDA) je imala tri inicijative prema Vladi FBiH.
- S obzirom na to da se Vlada FBiH opredijela za transparentan rad, borbu protiv korupcije koja je uvedena u prioritete Vlade FBiH, upućujem inicijativu da se objavi registar podataka o imovini nosioca javnih funkcija u javnom sektoru u Federaciji BiH. Registar bi sadržavao podatke o plaćama, naknadama, nepokretnoj i pokretnoj imovini, prihodima od finansijskog kapitala, autorskih prava i obaveza, o finansijskim obavezama prema drugim licima, drugim imenovanjima kao i poklonima.
Upućujem inicijativu Vladi FBiH da objavi registar zaposlenih u javnom sektoru u FBiH a u cilju osiguranja veće transparentnosti rada Vlade FBiH kao što su već uradili Tuzlanski i Sarajevski kanton. I treću inicijativu upućem također Vladi FBiH da objavi registar zaključenih ugovora o djelu u javnom sektoru u FBIH u periodu od 2022. do 2024. godine a u cilju osiguranja veće transparentnosti.
Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH je pitao Federalno ministarstvo finansija, planira li se značajnije zaduženje FBiH u ovoj godini i ako da, koja i u kojem iznosu.
- Pitam također Vladu FBiH da li ćemo ikada u parlamentarnu proceduru dobiti prijedlog zakona o južnoj interkonekciji. Što se tiče fiskalnih zakona, molim Vladu FBiH da nam barem uruče nacrte fiskalnih zakona - rekao je Čavalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.