open-navfaktor-logo
search
Odlučila Skupština
Brčko se zadužuje kod Svjetske banke, mnogi spore opravdanost
Smatram da je Brčko moglo dosad riješiti taj problem kao i mnoge druge probleme, rekao je društveni aktivista Damjan Dundžić.
AUTOR: Autor: FTV
31.03.2024. u 13:09
get url
text
Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o zaduženju ove lokalne zajednice kod Svjetske banke.
Riječ je o ogromnom kreditu u iznosu od 25 miliona eura za potrebe realizacije pet projekata. Međutim, kao i svako, i ovo zaduženje je otvorilo pitanje realne opravdanosti te načina vraćanja kredita, piše FTV.
Sredstva su namijenjena za finansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine.
- Radi se o zatvaranju postojeće deponije koja se nalazi maltene u centru grada, izgradnji savremenog Centra za upravljanje otpadom. Imamo regulaciju korita rijeke Blizne, nastavak regulacije korita rijeke Brke i izgradnju šetališta, odnosno, biciklističke staze kroz Distrikt pored rijeke Save - kazao je Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH (SNSD).
Ipak, iz opozicije i nevladinog sektora dolaze kritike, s obzirom na to da Distrikt ima budžet od oko 400 miliona maraka.
- Nikad se nije dobro zadužiti ako nešto možete realizovati iz sredstava koja imate. Smatram da je Brčko moglo dosad da riješi taj problem kao i mnoge druge probleme - rekao je društveni aktivista Damjan Dundžić.
- Na ovakav način nije dobro da se zadužujemo, imajući u vidu da postoje sredstva Brčko distrikta oročena u raznim bankama u visini od 85 miliona maraka, a mi se zadužujemo 25 miliona eura. Zadužujemo nas i našu djecu i unučad - istakao je Boro Ristić, zastupnik SP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH.
Ristić upozorava da je mnogo nepoznatih informacija u vezi s ovim projektima, a da su zastupnici ipak odobrili ovo zaduženje.
- Ova sredstva, vjerovatno, neće biti dovoljna da se završe svi ovi projekti. Ne znamo ni kad počinje, ni koliko će trajati implementacija, ni koja je vrijednost ni bilo šta, a neki su digli tu ruke za zaduženje svih građana Brčko distrikta - dodao je.
Stručnjaci smatraju da, generalno, nijedan dug nije dobar, te da kod svakog zaduženja prvo treba sagledati uslove i u koju svrhu će sredstva biti korištena.
- Prvo se trebalo sagledati budžet Brčko distrikta, kolike su mogućnosti da se već postojeća sredstva u budžetu usmjere u te aktivnosti, pa ako nemamo uslove onda tek da vidimo koji je način i izvor zaduženja. Da li je moglo neki bolji izvor da se nađe ili je to upravo putem kredita - naglasio je Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko.
Iz Vlade Distrikta naglašavaju da se radi o vrlo povoljnim kreditnim sredstvima, jer se zaduženje realizuje na osnovu stope EURIBOR-a koja iznosi 3,8 posto. Konačan sud o tome trebali bi dati sami građani, koje i ovaj put niko ništa nije pitao.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.