open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović o ruskom referendumu: Putin ne može nazad, sada direktno uvlači NATO u rat u Ukrajini
Sedam mjeseci od početka ruske invazije počelo je održavanje referenduma o pridruživanju Ruskoj Federeaciji u četiri okupirane regije u Ukrajini koje trenutno u cijelosti ili djelomično kontrolira Moskva.
23.09.2022. u 18:01
get url
text

Referendum će trajati pet dana, a zapadne zemlje su već odbacile ocijenivši da je nezakonit jer Rusija krši suverenitet Ukrajine. 

- Jednostavno je objasniti rusku potrebu da se održe referendumi na okupiranim teritorijama u Ukrajini. Rusija je naime, sebe u političkom i vojnom smislu zarobila terminom "specijalna vojna operacija" koja sama po sebi predstavlja ograničenu vojnu intervenciju agresije na Ukrajinu radi navodnog spašavanja ruskog etničkog stanovništva u Luganjsku i Donjecku. A ciljevi operacije su bili melodramatične političke alegorije Kremlja o "rušenju nacističkog režima u Kijevu". Zatim su ciljevi revidirani tri do četiri puta zbog nemogućnosti ruske vojske da ostvari te političke ciljeve i sruši "naciste u Kijevu" - pojašnjava za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović. 

VEZANI TEKST - Rusija započela referendume o pripajanju teritorija u okupiranim dijelovima Ukrajine

Kaže kako je jasno od početka da ovaj vojni format operacije ne može odgovoriti Putinovim apetitima.

- Međutim, ono što se nije znalo je da je ruska vojska apsolutno nespremna da vodi složene kombinovne vojne operacije i da bez nuklearnog oružja ona predstavlja samo jednu osrednju regionalnu vojnu silu. Ukrajina je sa zadnjim vojnim uspjesima uspostavila balans sile i preuzela stratešku inicijativu, što je bio jasan znak da stvari izmiču kontroli u Moskvi. Pošto vojnih rezultata nema, jer je Zapad rezolutan u svojoj vojnoj i političkoj  podršci Ukrajini, Putin je primoran da svoj obraz pere političkim putem stvarajući od okupiranih teritorija Ukrajine, rusku državnu teritoriju. To mu daje odriješene ruke kako u daljoj mobilizaciji, tako i daljoj vojnoj eskalaciji, jer se više ne radi o ogranjičenoj "specijalnoj vojnoj operaciji" - navodi Ahatović. 

Kako bi poslao snažnu poruku Zapadu, nastavlja pojašnjavati ovaj vojni analitičar, da Ukrajinci sa superijornijim zapadnim oružjem više ne napadaju svoju okupiranu teritoriju, već državnu teritoriju Rusije, Putin sprovodi unaprijed režirane referendume u ukrajinskim oblastima koje je okupirao.

- Sama ta činjenica je eskalacija sama po sebi, jer Ukrajinci neće stati, što će Putinu dati mnogo više i političkih i vojnih opcija nego što ih sada ima. Cilj je jasan, eskalacija sukoba i uvlačenje direktno NATO-a u rat u Ukrajini u nekom doglednom vremenskom roku, dok još Rusija može ekonomski da podnese sve to skupa, jer Putin više ne može nazad - zaključuje naš sagovornik.   

Putin je, kako je podsjetio BBC, sličnu stvar učinio već 2014. kada je anektirao Krim. I tada je proveo nelegitimno glasanje koje je međunarodna zajednica odbacila.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva odbrane Yuriy Sak rekao je za BBC da su takozvani referendumi osuđeni na propast.

- Vidimo da je lokalno stanovništvo za povratak u Ukrajinu i to je razlog zašto postoji toliko otpora na tim teritorijima.

Kijev poručuje da se ništa neće promijeniti i da će njegove snage nastaviti oslobađati teritorij. Ipak, sa zabrinutošću se gleda na razvoj situacije jer je predsjednik Vladimir Putin poručio da će iskoristiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju "za zaštitu Rusije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.