open-navfaktor-logo
search
Podnesen izvještaj
Aljoša Borković osumnjičen da je ucjenjivao Ivana Begića eksplicitnim snimkom, tražio pola miliona eura
MUP RS-a podnio je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv Banjalučanina Aljoše Borkovića.
07.02.2024. u 10:36
get url
text

Osumnjičen je za krivično djelo neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, a u vezi sa krivičnim djelom ucjena.

Borković je od ranije poznat po brojnim sličnim krivičnim djelima i podneseno je više izvještaja da je hakerisao mailove privatnih i pravnih osoba ucjenjujući ih za novac.

Kako je saopćeno iz MUP-a, ovog puta je osumnjičen da je u periodu od jula do 4. septembra 2021. godine, korištenjem lažnog naloga elekronske pošte doveo u zabludu oštećenog, koji je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorio i aktivirao nalog elektronske pošte.

- To je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa a potom i pristup kompjuteru. Nakon toga je kontaktirao oštećenog zahtjevajući iznos od 500.000 eura u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Nezvanično saznajemo da je oštećeni u ovom slučaju Ivan Begić.

Ivan Begić je nekadašnji vijećnik u Skupštini Grada Banja Luka i bio je kandidat za potpredsjednika RS-a na posljednjim Općim izborima.

Svojevremeno se povukao iz politike i napustio PDP i objavio da mu je traženo 500.000 da ne procuri eksplicitni snimak, koji je na kraju i objavljen na društvenim mrežama.

MUP RS-a je još jednom upozorio građane i pravne osobe na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka.

- U slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijaviti najbližoj policijskoj stanici - apelovali su iz MUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.