open-navfaktor-logo
search
Ubijeno 613 civila
Azerbejdžan obilježava 31. godišnjicu masakra u Hodžaliju
Azerbejdžan obilježava 31. godišnjicu masakra u Hodžaliju u kojem su 26. februara 1992. godine snage vojske Armenije ubile 613 civila.
26.02.2023. u 11:43
get url
text

Povodom obilježavanja tog događaja, azerbejdžansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopštenje u kojem je masakr u Hodžaliju 1992. godine nazvalo jednim od "najtežih zločina" počinjenih nad civilnim stanovništvom tokom višedecenijske agresije Armenije na Azerbejdžan.

Ministarstvo je saopćilo da je tragedija u Hodžaliju, "neselektivno ubijanje" civilnog stanovništva, samo dio politike "etničke mržnje, rasne diskriminacije i sistematskog nasilja koje Armenija provodi protiv Azerbejdžana dugi niz godina na državnom nivou."

U saopćenju je objavljena i lista međunarodnih dokumenata koje je Armenija prekršila tokom agresije na Azerbejdžan.

Ministarstvo je saopćilo da je prema međunarodnom pravu moguće otvoriti međunarodnu istragu protiv Armenije, dodajući da do danas niko od umiješanih u masakr nije priveden pravdi u toj zemlji.

Prema projektu "Pravda za Hodžali", krajem 1987. tadašnja Armenska Sovjetska Republika otvoreno je polagala pravo na teritorij Nagorno-Karabah, autonomnu oblast Azerbajdžanske Sovjetske Republike.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, u oktobru 1991. godine, Hodžali, smješten u planinskoj regiji Karabah u Azerbajdžanu, u kojem je živjelo oko 7.000 ljudi, bio je potpuno okružen armenskim oružanim snagama.

U noći, 25. februara 1992. godine, nakon artiljerijskog bombardovanja Hodžalija, oružane snage Armenije, uz pomoć 366. pješadijskog gardijskog puka bivšeg SSSR-a, čiju su većinu činili Armeni, zauzela je Hodžali i 5.379 stanovnika grada je nasilno protjerano. Svirepo je ubijeno 613 ljudi, uključujući 63 djece, 106 žena i 70 staraca. Zarobljeno, uzeto za taoce i mučeno ih je 1.275, a 487 je ranjeno. Sudbina 150 zarobljenih, uključujući 68 žena i 26 djece, do danas nije poznata. Akcije oružanih snaga Armenije razorile su porodice. Osam porodica nema nijednog preživjelog člana. Također, 130 djece je ostalo bez jednog roditelja, a 25 bez oba.

Prema azerbejdžanskim vlastima, parlamenti 18 zemalja, 24 savezne države SAD-a, Organizacija islamske saradnje i Organizacija turkijskih zemalja usvojili su niz rezolucija i odluka kojima se osuđuje masakr civila u Hodžaliju.

Spomenici posvećeni tragediji u Hodžaliju podignuti su u nekoliko gradova Azerbajdžana, uključujući glavni grad Baku, kao i u zemljama kao što su Bosna i Hercegovina, Njemačka, Izrael, Meksiko i Turkiye.

U međuvremenu, azerbejdžansko Ministarstvo vanjskih poslova očekuje da će mjere poduzete na nacionalnoj razini, također učinkovite sa stajališta međunarodnog prava, služiti okončanju nekažnjivosti i privođenju pravdi odgovornih za zločine.​​​​​​​

- Žrtve tragedije u Hožaliju urezane su u naše nacionalno sjećanje i sjećajući se odajemo im počast. Počivali u miru! - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.