open-navfaktor-logo
search
Sudar voza i automobila
Detalji nesreće kod Prijedora: Kristina odvezla prijateljicu, poginula pri povratku kući
Kristina C. (36) iz Prijedora poginula je u nedjelju navečer kada je u automobil "opel astra", kojim je upravljala, na pružnom prijelazu u prijedorskom naselju Topolik udario putnički voz, koji je saobraćao na relaciji Banja Luka - Prijedor.
01.03.2021. u 19:38
get url
text

Prijedorčanka je bila sama u vozilu, pošto se, nakon što je prethodno u jedno tamošnje naselje odvezla prijateljicu, vraćala prema gradu, gdje je živjela.

- Iz zasad nepoznatih razloga, "astra" se našla na pruzi u momentima nailaska voza. Voz je udario u lijevu stranu vozila - stranu gdje je ona sjedila. Nije joj bilo spasa, poginula je na mjestu. Voz se zaustavio nekih 500-600 metara od mjesta udara - ističu sagovornici Nezavisnih.

Scene na mjestu nesreće bile su stravične - dijelovi vozila razbacani su na sve strane.

Tijelo nesretne žene su iz olupine automobila izvlačili vatrogasci.

VEZANI TEKST - Teška nesreća u BiH: U sudaru voza i automobila poginula žena

Mještani kažu da je udar bio toliko jak da se čuo širom naselja. Komšija koji je udar čuo istrčao je i prišao da pomogne, ali je djevojka bila već mrtva. Jedan mještanin priča da je i on ranije svjedočio nesreći u kojoj je od udara voza poginuo mladić iz komšiluka.

- Često budu magla i kiša, pa se ništa ne vidi. Također, rasvjeta kod pružnog prijelaza ne radi često. Ne znamo zašto ne stave rampu. Ginuli su pješaci, a i vozači. Jednom su četiri mladića poginula. Njih trojica su vozili mještanina kući u Topolik i svi su poginuli, tada je kiša pljuštala - kažu mještani, te dodaju da su u jednoj od ranijih nesreća poginula dva rođaka, a obojica su bili mladi.

Ranko Jakovljević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača, kojoj pripada i Topolik, izjavio je da ovaj pružni prijelaz jeste obilježen saobraćajnim znakovima, ali nema rampu.

- Tu su do sada, odnosno ranije, bile tri-četiri nezgode, ali u proteklim godinama nije ih bilo - rekao je Jakovljević, te potvrdio da su mještani prije 15-20 godina tražili da se tu postave rampe, kao i da će sa takvim zahtjevom ići ponovo.

Iz policije su saopćili da im je nesreća prijavljena u nedjelju oko 20.35.

- Na licu mjesta, u prisustvu tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, izvršen je uviđaj - naveli su iz policije.

Željeznice RS izrazile su žaljenje i uputile najiskrenije saučešće porodici u ovom teškom trenutku i tragediji koja je sve pogodila.

- Mašinovođa je ugledavši automobil koji se nalazi na putnom prelazu davao znakove upozorenja zvučnom signalizacijom i pristupio kočenju, međutim automobil se i pored svih znakova upozorenja nije pomjerio sa putnog prijelaza - ističu iz Željeznica RS.

Dodaju da su na mjesto događaja izašle ekipe Hitne pomoći, policajci, vatrogasna ekipa, tužilac i komisija Željeznica RS za vanredne događaje.

- Obaveznim alko-testiranjem mašinovođe utvrđeno je da nije bilo prisustva alkohola i drugih neželjnih supstanci u organizmu - kazali su iz Željeznica RS. 

Željeznice RS apeluju na sve učesnike u saobraćaju da pri prelasku pruge budu maksimalno odgovorni i oprezni, poštuju saobraćajne propise i znakove upozorenja, te sačuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.