open-navfaktor-logo
search
Forum u Antaliji
Dodik: Erdogan je u pravu da je propao sadašnji poredak u svijetu
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik učestvuje na Diplomatskom forumu u Antaliji gdje se kratko sastao i s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, objavila je Direkcija za komunikacije Turske, a javlja Anadolija.
01.03.2024. u 19:26
get url
text

Dodik i Erdogan razgovarali su o ekonomskoj saradnji i realizaciji ranije započetih projekata.

- Razgovarali smo o raznim projektima u Republici Srpskoj, prije svega o izgradnji autoputa, što je bio i ključni razgovor s predsjednikom Erdoganom, koji je veoma zainteresovan da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo. Imali smo veoma složen i sadržajan dan u Antaliji, koji je počeo s nizom sastanaka s određenim privrednicima - objavio je Dodik nakon sastanka.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik učestvuje na Diplomatskom forumu u Antaliji gdje se kratko sastao i s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, objavila je Direkcija za komunikacije Turske, a javlja Anadolija.

Dodao je da smatra da tu postoji dobro rješenje, a ostalo je samo da se provedu određene procedure.

- Uslovi koji se ovdje nude za to su nama veoma prihvatljivi. Ta procedura će se morati završiti u što skorijem periodu, kako bi se krenulo u realizaciju. S Erdoganom sam razgovarao i o određenim elementima poljoprivredne saradnje i političke situacije. Ono što je za nas važno, da možemo raditi na dionicama puteva u Republici Srpskoj, ne čekajući Federaciju BiH. Imamo dobar dogovor o toj realizaciji - kazao je Dodik.

Dodik je kazao da je s Erdoganom razgovarao i o Bosni i Hercegovini, gdje je napomenuo da je za entitet RS prihvatljiva "samo ustavna BiH, koja je visoko centralizovana".

- Da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine s međunarodnom intervencijom - kazao je Dodik.

Dodik je također pozdravio Erdoganov govor na Diplomatskom forumu "kao realan pristup svim stradanjima" te da je u svom obraćanju osudio licemjerstvo drugih, naročito zapadnih država.

- Predsjednik Erdogan je u pravu da je propao sadašnji poredak u svijetu i da je neophodno uspostavljanje multipolarnog svijeta - naveo je Dodik na društvenoj mreži X.

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će u naredna tri dana okupiti učesnike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomatije.

Treći Diplomatski forum u Antaliji počeo je danas i tokom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.