open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Ne može biti mira dok Izrael ne prizna osnovna prava palestinskog naroda
Ne može biti mira dok Izrael ne prizna osnovna prava palestinskog naroda i osnivanje države Palestine u granicama iz 1967, poručio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
15.02.2024. u 12:36
get url
text

Turski predsjednik je rekao da pozivi na mir u Pojasu Gaze, gdje je Izrael ubio više od 28.000 ljudi, "nažalost ostaju bezuspješni zbog negativnog pristupa SAD-a".

Obraćajući se novinarima na povratku iz Egipta nakon jednodnevne službene posjete, Erdogan je rekao da stavovi koje je iznio tokom početka sukoba u palestinskoj enklavi sada imaju odjek na Zapadu.​​​​

Erdogan je rekao da napadi na Pojas Gaze, koji traju od 7. oktobra, odražavaju "uobičajeni nedostatak savjesti" Izraela, i podvukao da sigurnost ljudi u regionu "ne može biti ugrožena".

- Svijet ne može zanemariti da rješenje leži u nezavisnoj, suverenoj palestinskoj državi sa glavnim gradom u istočnom Al-Qudsu na osnovu granica iz 1967. godine. Je li usmjeravanje civila u navodno sigurne zone pred napad u skladu s humanitarnim vrijednostima, zakonima ratovanja, međunarodnim pravom, ljudskim pravima? - upitao je turski predsjednik.

Najavio je nastavak saradnje Turske i Egipta s ciljem rješavanja palestinskog pitanja u smislu iznalaženja održivog rješenja.

Turski predsjednik je rekao da će koordinacija i saradnja Ankare sa Kairom značajno doprinijeti miru, spokoju, stabilnosti u regionu, dodajući da će njegov egipatski kolega Abdel Fattah el-Sisi posjetiti Tursku u aprilu ili maju.

Kako je kazao, posjeta, koju su upriličili na poziv egipatskog predsjednika Sisija, bila je vrlo iskrena, produktivna i uspješna.

Erdogan je izrazio spremnost da Turska ponovo posreduje sastanku sukobljenih strana Rusije i Ukrajine, kako bi se "odškrinula vrata miru".

Rekao je da je Ankara postigla "opipljive rezultate za mir u ukrajinsko-ruskom ratu" i da to može "nastaviti".

- Do sada smo pružili opipljive rezultate koji služe miru u ratu Ukrajine i Rusije. Dogodilo se mnogo značajnih događaja, od razmjene zarobljenika do uspostavljanja žitnog koridora - rekao je Erdogan.

Podsjetio je da su u više navrata okupljali strane u Turskoj.

- Možemo to ponoviti i otvoriti vrata miru uz upravljanje procesima orijentiranim na rješenje, bez vanjskih utjecaja - kazao je Erdogan.

Naglasio je da Ankara "neće odustati od težnje za mirom".

- Nastavit ćemo da činimo sve što možemo da postignemo mir - rekao je Erdogan.

Erdogan je govorio i o odnosima Turske i SAD-a navodeći da je sve više tema o kojima su dvije zemlje saglasne. Rekao je da postoji "pozitivan razvoj" veza između Ankare i Washingtona.

- Možemo reći da se povećava broj pitanja o kojima razmišljamo slično ili smo postigli konsenzus sa SAD-om - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.