open-navfaktor-logo
search
Videoporuka
Erdogan: Prvom svemirskom misijom zakoračili smo u "Stoljeće Turske"
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su svojom prvom svemirskom misijom s ljudskom posadom zakoračili u "Stoljeće Turske", drugo stoljeće Republike.
18.01.2024. u 22:42
get url
text

U videoporuci koju je podijelio u okviru "prve svemirske misije s ljudskom posadom", prve dionice Nacionalnog svemirskog programa, predsjednik Erdogan je izjavio da je Turska svjedočila historijskom trenutku i doživjela jedno od vremena kada je zajednički ponos dosegao vrhunac.

- Zakoračili smo u drugo stoljeće naše Republike "Stoljeće Turske", s našom prvom svemirskom misijom s ljudskom posadom. Kao nasljednici civilizacije koja je dala jedinstven doprinos historiji nauke, činimo vrlo vrijedan novi početak kako bismo ponovno izvršili misiju koju nosimo kroz historiju. Prvi put u svemir šaljemo građanina kako bismo bili inspiracija našim mladima koji sa sjajem u očima gledaju u horizont - rekao je Erdogan.

Ističući da je Alper Gezeravci, koji je godinama herojski služio turskim zračnim snagama kao pilot mlaznjaka, nakon dugih priprema i obuke krenuo na put prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, Erdogan je dodao:

- Time ostvarujemo jedan od naših ciljeva u našem Nacionalnom svemirskom programu, koji smo najavili svijetu 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.