open-navfaktor-logo
search
Čelnici dogovorili
EU će do kraja godine donirati 100 miliona doza vakcina protiv COVID-19
Čelnici Evropske unije (EU) dogovorili su se u utorak da će do kraja godine siromašnijim državama donirati najmanje 100 miliona doza vakcina protiv COVID-19.
25.05.2021. u 16:16
get url
text

Okupljeni u Briselu na dvodnevnom samitu, 27 čelnika podržalo je tekst u kojem se obavezuju da će nastaviti ulagati napore kako bi povećali kapacitete za proizvodnju vakcina u cilju zadovoljavanja potreba na globalnom nivou.

Čelnici zemalja EU-a su također pozvali na pojačani rad na osiguranju globalnog ravnopravnog pristupa vakcinama protiv COVID-19 i ponovili podršku COVAX mehanizmu.

Program je pretrpio veliki zastoj prošle sedmice kada je njegov najveći dobavljač Institut za serum u Indiji, objavio da vjerovatno više neće izvoziti vakcine do kraja godine zbog krize izazvane COVID-19 na podkontinentu.

Čelnici EU-a su konstatovali da vakcinacija ide brže nakon zastoja na početku.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila je čelnicima podatke koji sugeriraju da će u regiji biti isporučeno 300 miliona doza do kraja maja, a oko 46 posto odrasle populacije u EU dobit će barem prvu dozu vakcine.

Međutim, kako kampanje vakcinacije nastavljaju napredovati u zapadnom svijetu, siromašnije države se bore za nabavku vakcina.

Tokom zdravstvenog samita u Rimu prošle sedmice, italijanski premijer Mario Draghi rekao je da je gotovo 1,5 milijardi doza vakcina primijenjeno u preko 180 zemalja svijeta. Ipak, samo 0,3 posto je primijenjeno u zemljama s niskim prihodima, dok su bogatije zemlje primijenile oko 85 posto.

Pored doniranja vakcina, lideri su se obavezali da će pomoći zemljama u potrebi kada je u pitanju lokalni razvoj proizvodnje vakcina.

Evropska komisija podnijela je ranije ovog mjeseca inicijativu za primjenu certifikata o vakcinaciji za putovanja unutar Evropske unije.

To je prvi korak u uvođenju cartifikata koji će sadržavati informacije o tome da li je, gdje je i koju vakcinu protiv koronavirusa osoba primila, da li je prebolovala COVID-19 i da li ima razvijena antitijela, kao i rezultate PCR i seroloških testova te osobe.

Tim certifikatom će biti moguće ukinuti ograničenja kretanja unutar Evropske unije za osobe koje su primile anticovid vakcinu koju je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

Evropska unija je do sada odobrila upotrebu vakcina protiv koronavirusa koje proizvode kompanije BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Međutim, Mađarska i Slovačka i još neke članice koriste i vakcine proizvedene u Rusiji i Kini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.