open-navfaktor-logo
search
Geopolitički analitičar
Grahovac: Rusija će u Ukrajini biti zaglavljena na dugi rok, iz te borbe ne mogu izaći kao pobjednici
Napad Rusije na Ukrajinu dodatno će da homogenizuje partnerstvo Amerike i Evrope, dok Rusija, dugoročno gledano, pravi veliku štetu unutar sopstvene države, poručuje Blagoje Grahovac, general avijacije u penziji i gepolitički analitičar.
07.03.2022. u 09:36
get url
text

Grahovac kaže da su neki krugovi u Srbiji i BiH likovali uoči agresije Rusije nad Ukrajinom. Smatra da se dogodilo da je Rusija ostvarila uspjeh u početnim danima napada na Ukrajinu, da bi se nemiri prelili i na ove naše prostore.

- Rusija se nikada nije odrekla imperijalne politike u svojoj historiji i ne vjerujem da će se skoro odreći. Drugo, Rusija se nikada nije odrekla dvije doktrine – državne, pa onda i vojne, koje je ustanovio još Brežnjev 60-ih godina, a to je doktrina isturene odbrane. Šta to znači? Zamuti negdje kavgu izvan granica Rusije, da se problem ne bi prelio u granice Rusije. I druga doktrina je doktrina ograničenog suvereniteta, a to znači da će Rusija odrediti koja država može biti potpuno suverena na svojoj teritoriji ili koja će biti ograničeno suverena, i to su oni već više puta uradili u praksi, počevši od Čehoslovačke, Gruzije, Moldavije, pa na kraju krajeva, i Sirije - kaže Grahovac.

Putin potcijenio protivnika

Ipak, smatra da je odluka Vladimira Putina da izvrši napad na Ukrajinu greška.

- Greška je sa aspekta upravo međunarodonog javnog prava. Odakle mu pravo da on ograničava suverenitet jednoj već suverenoj državi, i to na njenoj teritoriji. Druga greška je što je procijenio svoje resurse i resurse Ukrajine. Nije očekivao da će se oni veoma brzo trošiti i da će u sopstvenim ljudskim resursima imati problem jer moral njegovih vojnika koji idu u okupaciju suverene zemlje sigurno ne može trajno biti povoljan. Drugo, raspoloženje njegovih građana sigurno neće biti na strani njegove politike koju je sada promovisao.

Pogrešno je procijenio i protivnika, ovog puta Ukrajinu, iz razloga što moral naroda, građana Ukrajine, iako je bio i prosječan, u odbrani svoje zemlje bit će natprosječan. Prema tome, ljudski faktor protivnika je pogrešno procijenio. Materijalno-tehnički faktor je jako bitan. Na prvi pogled, odnos snaga ide u korist Rusije, ali ukoliko Ukrajina izdrži 30 dana, da pruži kakav takav otpor, da ne kapitulira, odnos će se drastično mijenjati u korist Ukrajine, a na štetu Rusije - ocjena je geopolitičkog analitičara iz Crne Gore Blagoja Grahovca.

On ističe da će napad Rusije na Ukrajinu dodatno homogenizovati međunarodni faktor.

- Jer za međunarodni faktor, osim što politički osuđuje jednu agresiju i što procjenjuju da se i njima može tako nešto dogoditi, ova situacija sada zahtijeva da su više upućeni jedni na druge i razvijaju partnerstvo. Na kraju krajeva, homogenizuje se i stvara partnerstvo između Amerike i Evrope, otvara se veće povjerenje i potreba, iskazuje se veća potreba za homogenizacijom i NATO saveza. Ostali miroljubivi svijet koji je vezan za UN također osuđuje.

Ishod je po meni vrlo poznat i predvidiv. Rusija će sigurno biti zaglavljena u Ukrajini na dugi rok, kao što je bila zaglavljena u Afganistanu prije 40 godina. Ukoliko se desi i nagli uspjeh ruske vojske, to neće biti na duge staze jer ukoliko Ukrajina ne bude održala front i frontalni način borbe, poznavajući moral ukrajinskog građanina, poznavajući ponos na svoju pripadnost, poznavajući ponos na suverenitet svoje teritorije, tvrdim vam da će Ukrajina i ukrajinski narod preći u gerilsku borbu, a iz te borbe Rusija ne može nikako izaći kao pobjednik - prognozira ishod rata Grahovac.

Sankcije će dodatno oslabiti Rusiju

Navodi da, dugoročno gledano, Rusija pravi veliku štetu unutar sopstvene države, sopstvenog naroda.

- Međunarodne sankcije će dodatno osiromašiti njene materijalne mogućnosti, tako da nemam dilemu - da li uskoro ili dugoročno - Rusija će biti zaglavljena u ovom problemu. Ukrajina će odbraniti svoju suverenost, a međunarodna javnost neće lako oprostiti Putinu za ovo što je uradio - kaže Grahovac.

Na pitanje kako vidi ponašanje političkih krugova i određenih centara moći u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u vezi sa situacijom u Ukrajini, Grahovac odgovara da se moglo primijetiti likovanje određenih krugova u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

- Mi na Zapadnom Balkanu imamo veliku nesreću da vlast drže ratne partije, a ratne partije nikada neće dovesti do pomirenja. Njihove i biografije političkih vođa su teret i njima i nama. Nama pogotovo jer oni uživaju u svojim ratnim biografijama iz razloga što drže vlast, iz vlasti su itekako uvećali svoju imovinu, pa imaju medijsku i finansijsku moć, imaju moć vlasti i to je put u iracionalni finiš - kaže Grahovac.

Amerika i Evropa da budu "budne"

Govoreći o potencijalnim odjecima rata u Ukrajini na zemlje regiona, Grahovac kaže:

- Da je Vladimir Putin imao uspjeha u početnim danima invazije, kako je on očekivao i kako su očekivale pojedine grupacije i partije u regionu, sigurno bi se prelio nemir i na ovaj prostor. Ali pošto nema tog početnog uspjeha, sada su oprezni i oni koji su najglasnije navijali za Vladimira Putina i ja mislim da se neće preliti i čak sam u stanju da tvrdim da će ukrajinski narod riješiti jedan veliki svjetski problem - ukrotit će despotiju, tiraniju i imperijalnu politiku, bar na određeno vrijeme.

Na kraju zaključuje da dešavanja u Ukrajini trebaju biti opomena i Americi i Evropi da moraju biti budni gdje god se pojavi autokrata.

- Još ako autokrata dugo vlada, on se osili, a onaj ko se osili, otuda se može očekivati eksces - poručuje Grahovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.