open-navfaktor-logo
search
Korak unazad
Grebović: Požar na deponiji Uborak u Mostaru izazvan namjerno, pričinjena velika materijalna šteta
Velika materijalna šteta nastala je u požaru koji je u nedjelju navečer izbio na deponiji Uborak u Mostaru, a za koji je direktor JP "Deponija" Mirhad Grebović ustvrdio da je izazvan namjerno.
05.02.2024. u 11:38
get url
text

Ekipi Fene bile su dostupne i snimke s nadzorne kamere na kojima se vidi kako jedna osoba u kasnim večernjim satima pali fitilj na lokaciji gdje je izbio požar. 

- Sinoć je došlo požara za koji smo sigurni da nije bilo samozapaljenje nego da je izazvan namjerno. Pričinjena je ogromna materijalna šteta i potencijalna šteta po okoliš i zrak – izjavio je za Fenu Mirhad Grebović, direktor JP "Deponija" u Mostaru.

Po njegovim riječima, u potpunosti su izgorjela dva kamiona koja su bila angažirana na građevinskim radovima te hidroizolacijska folija i geotekstil koji su bili planirani da se ugrade u sklopu sanacije, odnosno racionalizacije i zaštite tla oko starog Uborka i aktivnih ploha.

Podsjeća da je nabavna cijena hidrizalocijske folije, u sklopu tendera koji je bio raspisan za realizaciju projekta, bila oko 400. 000 maraka.

Šteta je, kaže direktor JP "Deponija", mogla biti i veća te zahvatiti i ostale mašine koje su bile u neposrednoj blizini, kao i tijelo deponije da policija i vatrogasci nisu reagirali.

- Učinjen je veliki korak unazad te se nadam da će policija u što skorije vrijeme otkriti počinitelja ovoga nemiloga događaja – ocijenio je Grebović.

Mirhad Grebović (FOTO: Fena)

Direktor JP "Deponija" podsjeća da je u proteklom periodu Grad Mostar zajedno s Deponijom i Federalnim ministarstvom za okoliš i turizam uložio ogromne napore kako bi se dokumentacija i rad na deponiji unaprijedili i doveli u sklad s evropskim normama i zakonima.

- Izrađen je određeni broj dokumenata koji govori kako da se sanira stari Uborak, jedan prostor između aktivnih ploha i starog Uborka koji je do sada bio nezaštićen od utjecaja otpada. Urađeni su dokumenti u skladu s instrukcijama Federalne uprave za inspekcijske poslove i u skladu s tim poduzete određene radnje, nabavljen je materijal koji je trebao biti ugrađen u taj prostor kako bi se osiguralo tlo i prostor oko stare deponije, tj. Uborka i aktivnih ploha- istaknuo je Grebović.

Ovim nesmotrenim činom sav taj trud, upozorio je, doveden je u pitanje.

Naime u skladu s instrukcijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma i instrukcijama Federalne uprave za inspekcijske poslove, već su bili urađeni pripremni radovi, zaštita potoka Sušica koji tuda prolazi.

VEZANI TEKST - U požaru na deponiji Uborak u Mostaru izgorjela i dva kamiona

Ostalo je bilo, napominje Grebović, samo da se ugradi spomenuta folija, geotekstil i ostali materijali u skladu s projektom te da se dobije cjelokupan prostor u potpunosti zaštićenog tla od eventualnih negativnih prodora vode s otpada koji se nalazi na starom Uborku.

- Sada ostaje da sačekamo nadležne institucije, Tužilaštvo i MUP, da odrade svoj dio posla pa ćemo vidjeti kako dalje - zaključuje direktor JP "Deponija".  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.