open-navfaktor-logo
search
Novi Zeland
Hirurški alat veličine tanjira ostavljen u stomaku žene 18 mjeseci, to je drugi slučaj "zaboravljanja" u istoj bolnici
Sprava veličine tanjira ostavljena je u abdomenu žene na Novom Zelandu nakon što se porodila carskim rezom u bolnici u Aucklandu.
05.09.2023. u 11:24
get url
text
Hirurški alat
Hirurški alat

Alexis retraktor za ranu, mekani tubusni instrument koji se koristi za držanje otvorenih hirurških rana, uklonjen je tek 18 mjeseci nakon porođaja.

Za to vrijeme žena je trpjela jake bolove, posjećivala je nekoliko ljekara dok sprava nije pronađena na CT-u, piše BBC.

U početku, Aucklandov zdravstveni odbor je tvrdio da nisu propustili da "ispolje razumnu pažnju i vještinu" spram pacijenta.

Međutim, novozelandski komesar za zdravstvo i invalidnost se nije složio, prema nalazima objavljenim u ponedjeljak.

- Očigledno je da je pružena njega pala ispod odgovarajućeg standarda, jer (retraktor) nije identifikovan tokom rutinskih hirurških pregleda, što je dovelo do toga da je ostavljen u ženinom abdomenu - rekla je Morag Mekdauel.

- Osoblje koje je bilo uključeno nema objašnjenje kako je retraktor završio u trbušnoj šupljini, niti zašto nije identifikovan prije zatvaranja - dodala je ona.

Alexis retraktor za ranu je veliki predmet od prozirne plastike pričvršćen na dva prstena. Obično se uklanja nakon što se rez maternice zatvori u operaciji carskog reza i prije nego što se koža zašije.

Na kraju je pronađen na CT skeniranju, ali budući da je "neprovidan" predmet, nije se mogao otkriti na rendgenskim snimcima.

Komesar je napomenuo da je to drugi put u dvije godine da je uređaj ostavljen pacijentu bolnice u Aucklandu.

Bolnica je trebala uspostaviti protokole kojima bi se spriječio incident, koji je izazvao "produženi period uznemirenosti" za ženu, rekla je McDowell.

Žena, u svojim 20-im godinama, konsultovala se sa svojim ljekarom opće prakse "više puta" u 18 mjeseci nakon što se porodila 2020. godine - i čak je jednom prilikom otišla na bolničko odjeljenje hitne pomoći zbog bola.

Komesarka je rekla da je "razočarana", s obzirom na to da je zdravstveni odbor Aucklanda već prekršio kodeks o pravima pacijenata 2018. godine, nakon što je ostavio bris u stomaku žene nakon operacije.

Nakon tog incidenta, odbor je rekao da će naložiti da se svo hirurško osoblje pridržava svoje "politike brojanja", koja bi trebala osigurati da osoblje uključeno u operacije uzima u obzir sve stavke koje se koriste tokom svake procedure.

Ali neki hirurzi nisu ni pročitali politiku u vrijeme operacije te žene.

Direktor operacija Mike Shepard izvinio se ženi, u izjavi koju su prenijeli novozelandski mediji.

- Preispitali smo brigu o pacijentima i to je rezultiralo poboljšanjima naših sistema i procesa koji će smanjiti mogućnost da se slični incidenti ponove. Želimo da uvjerimo javnost da su ovakvi incidenti izuzetno rijetki, a mi ostajemo sigurni u kvalitet naše hirurške i porodiljske njege - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.