open-navfaktor-logo
search
Zlostavljali omladinu
Izraelske snage i ovog petka ograničile broj Palestinaca na džumi u Al-Aksi
Izraelska policija i ovog petka je primijenila stroga ograničenja vjernicima za ulazak u džamiju Al-Aksa, u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) na džuma-namaz.
08.12.2023. u 14:04
get url
text

Ograničenja traju već osam sedmica i izraleska policija sprečava Palestince da uđu u Al-Aksu i mole se.

Izraelske snage zatvorile su željeznim barijerama ulice u Starom Gradu, gdje se nalazi džamija Al-Aksa, i od jutarnjih sati nisu dopuštale palestinskoj omladini, a ponekad ni starijim Palestincima, da uđu u njen kompleks.

U Al-Aksi je prije 7. oktobra džuma-namaz klanjalo od 100.000 do 150.000 vjernika. Zbog izraelskih opstrukcija džuma-namaz danas je klanjalo samo oko 5.000 muslimana. Izraelske snage izvršile su provjeru identiteta na kontrolnim punktovima postavljenim na željeznim barijerama u području Starog Grada i vratile mnoge Palestince.

Izraelske snage su povremeno intervenisale i zlostavljale palestinsku omladinu koja je htjela ući u džamiju Al-Aksa. Palestinci, kojima nije dopušten ulazak u Al-Aksu, džuma-namaz su klanjali u blizini džamije. Stotine Palestinaca klanjalo je u džamiji ili na pločnicima u džamiji u okrugu Ra's al-Amud, s pogledom na Al-Aksu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.