open-navfaktor-logo
search
Informacije iz EK
Kada će početi izdavanje pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU
Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važit će samo za vakcine čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.
14.03.2021. u 12:05
get url
text

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin, javlja Radio Slobodna Evropa.

Međutim, ova informacija da bi pasoš-potvrde za vakcinisane osobe trebale biti na snazi od 17. marta se ispostavila netačnom, te smo je naknadno izmijenili. 

Istina je da je Evropska komisija 17. marta predstavila prijedlog "pasoša", to jest "Digitalnog zelenog certifikata" - potvrde o putovanju koja se može dobiti ukoliko je osoba vakcinisana protiv COVID-19, ima negativan PCR test, ili se oporavila od ove bolesti. Na njihovoj zvaničnoj web stranici dostupne su informacije o tome kako bi ovaj dokument trebao funkcionisati, šta podrazumijeva, te kada se očekuje da bi mogao stupiti na snagu. 

- EU digitalni certifikat COVID omogućit će sigurno slobodno kretanje građana u EU tokom pandemije COVID-19. Potvrda će se uvesti u državama članicama EU. Zemlje ga već mogu početi izdavati i koristiti, a on će postati dostupan u svim državama članicama EU od 1. jula 2021. godine - navodeno je na web stranici Evropske komisije. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.