open-navfaktor-logo
search
Brčko
Kćerki policijskog inspektora osumnjičenoj za rasturanje droge još dva mjeseca pritvora
Osumnjičenoj za neovlašteni promet opojnih droga, koja je mjesec ranije uhapšena u operativnoj akciji "Dama" I. R. (25), na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH produžen je pritvor za dva mjeseca.
16.02.2024. u 14:51
get url
text

Kćerki policijskog inspektora, koja se sumnjiči za prodaju marihuane, amfetamina i ecstasyja, pritvor je produžen usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH izveli su 16. januara operativnu akciju kodnog naziva "Dama, koja je rezultirala razbijanjem organizirane grupe za promet opojnih droga, a kojom je rukovodila upravo I. R. Uhapšeni članovi ove grupe su nakon policijskog i tužilačkog zadržavanja pušteni da se brane sa slobode, dok je za I. R. Tužilaštvo predložilo određivanje pritvora.

Kako je obrazloženo, ona je s ciljem sticanja finansijske koristi organizirala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga Cannabis Sativa L, Amfetamin Speed i MDMA Ecstasy. 

Tako organizirana grupa na ovom području djelovala je od kraja januara 2023. godine do dana hapšenja, neovlašteno prometujući više od dva kilograma marihuane, više od pet kilograma amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA Ecstasy.

- Prije isteka jednomjesečnog pritvora, Tužilaštvo je podnijelo prijedlog da se trajanje ove mjere produži, što je sud i prihvatio produživši joj pritvor za dva mjeseca. Osumnjičena može izjaviti žalbu na ovu odluku, a u međuvremenu Tužilaštvo nastavlja istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga - naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Podsjećaju da su u nastavku akcije "Dama" istražne aktivnosti proširene i na policijske inspektore I. Ristića (49), oca osumnjičene, kao i na njegovog kolegu S. Denića (48), koji su odmah sutradan uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Njih dvojicu sumnjiči se da su tokom 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R. bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist.

Sumnja se da su u više navrata zahtijevali i primili novac da ne preduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga.

Pošto je po žalbi Tužilaštva, Apelacioni sud ukinuo odluku kojom je niži sud prvobitno odbio pritvoriti osumnjičene, Osnovni sud otklonio je ranije propuste odredivši im pritvor od jednog mjeseca. Njima je pritvor pravosnažno određen usljed bojazni da bi uticajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak, navode iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.