open-navfaktor-logo
search
Odnio novac i zlato
Maskirani razbojnik vezao župnika u Kaknju, prijetio mu nožem i opljačkao
Maskirani razbojnik upao je sinoć u prostorije župne kuće u župi svetog Petra i Pavla u Kaknju, gdje je vezao župnika i uz prijetnju nožem oteo novac i zlatni nakit. 
03.09.2023. u 13:08
get url
text

Glasnogovornik MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek za Faktor je kazao da policija traga za razbojnikom.

- Sinoć u 21:05 sati Policijskoj stanici Kakanj prijavljeno je razbojništvo počinjeno na štetu župnika Crkve svetog Petra i Pavla u ulici Mehmeda Skopljaka od koga je jedna osoba uz prijetnju nožem otuđila određen iznos novca i zlatni nakit.  Uviđaj su izvršili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona. U toku je obavljanje istražnih radnji s ciljem utvrđivanja okolnosti pod kojima se djelo dogodilo – kazao je Fišek.

Napadnuti župnik Žarko Vujica izjavio je za pojedine medije da mu je nož bio prislonjen na vrat, nakon čega je opljačkan. Nije povrijeđen, ali je, kaže, još u šoku.

Objavljeni detalji razbojništva

Vrhbosanska nadbiskupija objavila je detalje razbojništva.

- Oko 20 sati u subotu, 2. septembra maskirani napadač uz prijetnju nožem upao je u župni ured župe sv. Petra i Pavla u Kaknju te je župniku vlč. Žarku Vujici svezao ruke nakon čega je opljačkao novac koji je našao kod njega.

Prema kazivanju vlč. Vujice kada je krenuo zatvoriti kapiju dvorišta na vratima župnog ureda presreo ga je maskirani muškarac koji mu je naredio da legne na pod, a zatim mu svezao ruke, ali ga nije tukao. Otuđio je novac koji je našao kod njega i u župnom uredu. Kada je izvršio svoje nedjelo ponovno mu je nožem zaprijetio da ne javlja policiji te da ne ustaje s poda sat vremena jer će ga u protivnom neko ubiti - saopćili su.

Župnik Vujica je, kako dodaju, 15 minuta nakon što je napadač i pljačkaš otišao uspio dozvati prvog komšiju koji mu je odmah došao u pomoć te je pozvao policiju koja je na mjestu pljačke bila u roku od tri minute.

Vrhbosanska nadbiskupija izražava žaljenje zbog ovog nemilog događaja u kojem je, kako ističu, župnik Vujica proživio veliku neugodnost u kojoj je u opasnosti bio i njegov život te se nadaju da će nadležni učiniti sve kako bi se napadač identificirao i priveo licu pravde.

- Podsjećanja radi ovo nije prvi napad koji se dogodio u župi sv. Petra i Pavla u Kaknju jer je 30. septembra 1996. pored zgrade župnog Caritasa u blizini crkve i župne kuće mučki, ubodima nožem, ubijena s. Danka Jurčević - naveli su iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Načelnik Kaknja jutros posjetio župnika

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević oglasio se povodom sinoćnjeg razbojništva na svojoj Facebook stranici.

- Duboko sam tužan zbog napada na vlč. Žarka Vujicu koji se dogodio tokom protekle noći u Kaknju. Jutros sam odmah po saznanju posjetio župnika kako bih mu uputio izraze podrške i saosjećanja. Sa bolom u duši izražavam razočarenje i nevjericu da postoje tako zli ljudi koji su spremni izvršiti takav gnusan i strašan čin napada. Od nadležnog kantonalnog MUP-a očekujem da što prije pronađu počinioca, a od pravosudnih organa da oštro kazne počinioca - napisao je.

Izrazio je spremnost Općine Kakanj da namiri materijalnu štetu nastalu napadom i pljačkom, a posebno je naglasio da je najveća bol činjenica da je zvjerski napadnut župnik vlč. Žarko Vujica i u tom smislu župniku, vjernicima i svim ljudima koji su s tugom primili vijest uputio je izraze saosjećanja.

- Ja lično i svi građani Kaknja, svih nacija i vjera, danas su u mislima i molitvama uz našeg sugrađanina vlč. Žarka Vujicu. Kontaktirao sam predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kakanj Slavena Katičića koji je također osudio gnusni čin i pozvao nadležne organe da pronađu što prije počinioca i da ga oštro kazne. U tom smislu, upućujemo zajedničku poruku podrške župniku Vujici i osudu vandalizma koji se dogodio tokom protekle noći - naveo je Bajtarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.