open-navfaktor-logo
search
Posljedica napetosti
Nafta na svjetskim tržištima poskupjela drugu sedmicu zaredom
Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, druge zaredom, što je posljedica geopolitičkih napetosti, no slabost potražnje ograničava još i veći rast cijena.
19.02.2024. u 08:47
get url
text

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,55 posto, na 83,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,05 posto, na 79,19 dolara.

Rast cijena uglavnom je posljedica geopolitičkih napetosti. Trgovci svakodnevno prate situaciju na Bliskom Istoku, koja se ne smiruje, i procjenjuju kakvi su rizici od širenja sukoba iz pojasa Gaze na susjedne zemlje. S druge strane, rast cijena ograničen je zbog slabosti potražnje.

Prošle je sedmice Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da globalna potražnja za naftom posustaje i da će u ovoj godini porasti nešto manje nego što su prije očekivali. Kineska ekonomija, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se tako brzo kako su se trgovci nadali.

Značajniji rast cijena nafte sprečava i usporavanje rasta američke i ekonomije eurozone, s obzirom na to da će tamošnje centralne banke zbog još povišene inflacije vjerovatno zadržati povišene kamatne stope duže razdoblje nego što se na tržištima očekivalo.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom Istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od osam, a na američkom više od 10 posto.

Prošle su godine cijene nafte pale oko 10 posto, javlja SEEbiz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.