open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Nastavljeno suđenje Sefiću: Saud Nišić sporazumno priznao krivnju
Kako saznajemo, Nišić će za svoju ulogu u ovom slučaju dobiti uvjetnu kaznu
15.07.2019. u 12:59
get url
text

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću optuženom da je u oktobru 2016. godine automobilom usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, te njegovim pomagačima Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću.

Na današnjem ročištu tužiteljica Jasminka Knežević kazala je da je Saudu Nišiću odobreno potpisivanje sporazuma o priznanju krivnje koji je on zaključio sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Kako saznajemo, Nišić će za svoju ulogu u ovom slučaju dobiti uvjetnu kaznu.

Ranije je na ročištu sudija Igor Todorović pročitao listu dokaza koji se neosporni i koji će kao takvi biti prihvaćeni u drugostepenom postupku te dokaze Tužilaštva koji će biti ponovo izvedeni, a među dokazima koji će se ponovo izvoditi su saslušanja svjedoka Sefedina Škrijelja, Hasana Dupovca i Rizaha Islamovića, pripadnika MUP-a KS, zatim graničnog policajca Eldana Kurića te Adnana Bešlića i Harisa Hajrića.

Odbrana će svoje prijedloge dokaza dati na nekom od sljedećih ročišta, a suđenje će biti nastavljeno 2. septembra.

Sefić se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč i Selma Agić u oktobru 2016. godine u Sarajevu.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ranije je djelimično uvažio žalbe Tužilaštva, branilaca optuženih i punomoćnika oštećenih izjavljene na prvostepenu presudu u ovom predmetu.

Istovremeno, Vrhovni sud FBiH ukinuo je nepravomoćnu presudu od 26. septembra 2018. godine i predmet vratio sarajevskom Kantonalnom sudu na ponovno suđenje. Sudskim vijećem ponovo predsjedava sudija Igor Todorović, koji je u prvostepenom postupku Sefića osudio na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Istom presudom, Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za krivično djelo - pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

U istom predmetu, Dino Alić i Amar Salihović, optuženi su da su pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, a Saud Nišić za pomoć Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Sara Sefić je u međuvremenu izbačena iz optužnice, budući da kao sestra optuženog ne može biti krivično gonjena za pomaganje najbližem srodniku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.