open-navfaktor-logo
search
Direktorica KCUS-a
Objavljeni snimak i dokumenti o diplomi prof. dr. Sebije Izetbegović: Položeni svi ispiti, dr. Kurjak nije štedio pohvale
Objavljeni su novi snimci i dokumenti koji bacaju potpuno novo svjetlo na priču o diplomi direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebije Izetbegović, a koji negiraju navode o upitnosti magistarske diplome i školovanja u Zagrebu.
11.03.2023. u 19:11
get url
text

Glavni akter snimka kojeg je večeras objavila televizija Hayat je dr. Asim Kurjak, koji je u maju 2021. godine izjavio da nije bio mentor pri izradi doktorske disertacije dr. Izetbegović.

Međutim, objavljen je snimak javne odbrane doktorske disertacije prof. dr. Izetbegović na kojoj je mentor bio upravo dr. Kurjak.

- Čast mi je i zadovoljstvo izvijestiti vas da je Komisija jednoglasno ocijenila da je dr. Sebija Izetbegović uspješno odbranila doktorsku disertaciju i da je tako stekla sva prava koja joj zakonom pripadaju u njenom novom statusu doktora medicinskih nauka - kazao je dr. Kurjak pred ispunjenim amfiteatrom.

Dodao je dr. Kurjak da je u tom trenutku prof. dr. Izetbegović "vjerovatno najmlađa doktorica nauka na svijetu", uputivši joj čestitku na "doprinosu svjetskom fondu znanja", naglasivši da bi ta doktorska disertacija "mogla biti odbranjena bilo gdje u Evropi i svijetu".

U martu ove godine, nakon što su ga ranije objavljeni dokumenti podsjetili da je ipak bio mentor prof. dr. Izetbegović, dr. Kurjak je problematizirao postojanje uvjeta za odbranu doktorske disertacije, odnosno posjedovanje magisterija.

Istu stvar je problematizirao i Senat Univerziteta u Sarajevu, koji je 6. marta poništio prof. dr. Izetbegović zvanje magistrice medicinskih nauka.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj kazao je da Izetbegović "nije ispunila sve ispitne obaveze na Medicinskom fakultetu u Sarajevu".

Međutim, među objavljenim dokumentima je i Uvjerenje Medicinskog fakulteta, kojeg potpisuje tadašnji dekan, da je Sebija Izetbegović "položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju".

VEZANI TEKST - Zagrebački indeks prof. dr. Izetbegović: Najbolje ocjene i kod prof. Funduk Kurjak, supruge Asima Kurjaka

Objavljen je i Prijedlog projekta doktorske disertacije, u kojem se konstatuje da "kandidat ispunjava sve uvjete zakonom predviđene za prijavu doktorske disertacije", što podrazumijeva i završetak magistarskog studija.

Na objavljenom snimku dr. Kurjak također konstatuje da su ispunjeni svi uvjeti za odbranu doktorske disertacije, što se odnosi i na magistarski studij.

Dr. Kurjak je, podsjetit ćemo, ranije osporavao i pohađanje postdiplomskog studija prof. dr. Izetbegović u Zagrebu.

Objavljeni snimak pokazuje da dr. Kurjak za vrijeme odbrane doktorske disertacije ne negira pohađanje postdiplomskog studija prof. dr. Izetbegović u Zagrebu.

Čak naprotiv, sam se tokom svog obraćanja osvrnuo na taj period.

- Njen rad sam imao zadovoljstvo pratiti tokom burnih ratnih previranja kod mene na klinici - kazao je, između ostalog, dr. Kurjak.

Prilog koji je objavila televizija Hayat pogledajte u priloženom videu:

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.