open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Rusije
Putin: Zapadne sankcije Rusiji slične su objavi rata, zemlje koje zabrane letove iznad Ukrajine...
Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da ne planira proglasiti vanredno stanje u Rusiji i poručio da će Moskva za svaku zemlju koja uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine smatrati da se pridružila ratu u Ukrajini.
05.03.2022. u 16:01
get url
text

- Svaki pokret u tom pravcu mi ćemo smatrati učešćem u oružanom sukobu te zemlje – naglasio je on.

Putin se tu referirao na ukrajinske zahtjeve Zapadu i NATO-u da uvede zonu zabranu letenja nad Ukrajinom, koju bi provodili borbeni avioni NATO-a.

Vanredno stanje bit će proglašeno samo u "slučajevima vanjske agresije, u definisanim oblastima vojnih aktivnosti".

- Ali mi nemamo takvu situaciju i nadam se da je nećemo imati - rekao je on.

Postojale su glasine da Putin planira proglasiti vanredno stanje, kada se suspenduje uobičajeni građanski zakon ili vojska preuzima kontrolu nad funkcijama vlade.

Rekao je da postoje i druga specijalna vanredna stanja koja se mogu koristiti u slučaju "velike vanjske prijetnje" - ali da ni njih ne planira uvesti.

Prema njegovim riječima u Ukrajini sve ide prema planu i ruska vojska će ispuniti svoje ciljeve u sklopu specijalne vojne operacije.

Putin je rekao da zapadne sankcije Rusiji nalikuju objavi rata i branio je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da Moskva treba braniti one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese.

- Ove sankcije koje se uvode slične su objavi rata, ali hvala Bogu da do toga nije došlo - rekao je Putin, obraćajući se grupi stjuardesa u centru za obuku Aeroflota u blizini Moskve.

-Posao uništavanja ukrajinske vojne infrastrukture je gotovo dovršen - rekao je Putin, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.