open-navfaktor-logo
search
Optužio SAD za klevetu
Ruski ambasador u EU: Ratovi u Evropi rijetko počinju u srijedu
Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećoj sedmici, niti u sedmici iza toga, niti sljedeći mjesec - rekao je u komentaru objavljenom u njemačkom dnevniku Die Welt ruski ambasador u Evropskoj uniji Vladimir Čižov odbacivši američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu.
16.02.2022. u 08:29
get url
text

- Ratovi u Evropi rijetko počinju u srijedu - dodao je Čižov.

VEZANI TEKST - Biden: Još nije potvrđeno da se Rusi povlače s ukrajinske granice, naprotiv, ostaju na prijetećim pozicijama

Amerika tvrdi da je moguć ruski upad u Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini u nedjelju. Dok SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju za pripremu novog napada, Rusija te navode poriče.

- Kada optužujete, posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije, također ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta - naveo je Čižov, te upitao "pa gdje su dokazi?"

On je zatim pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

- Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Evropljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu - rekao je.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Evropi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike, kao što je Ukrajina, kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sistema blizu ruskih granica, uključujući američki protivraketni sistem. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.