open-navfaktor-logo
search
Grad Viviez
S vatrom se bori 70 vatrogasaca: U francuskoj fabrici gori 900 tona litijumskih baterija
Oko 900 tona litijumskih baterija zapaljeno je u fabrici za reciklažu baterija u južnoj Francuskoj, šaljući oblak gustog crnog dima u nebo iznad lokacije, saopćile su u nedjelju vlasti.
18.02.2024. u 19:40
get url
text
Požar u Francuskoj

Požar je izbio u subotu u skladištu u vlasništvu francuske grupe za reciklažu SNAM u Viviezu, sjeverno od Toulousea, objavio je lokalni vijećnik Pascal Mazet na X-u.

Litijumske baterije su od vitalnog značaja u električnim uređajima od telefona do električnih automobila, ali sadrže zapaljive materijale koji ih, u kombinaciji sa energijom koju skladište, mogu učiniti ranjivima na zapaljenje kada su izloženi toploti – potencijalna opasnost s obzirom na toksične materijale koje njihovo sagorevanje može da emitira.

U januaru 2023. izbio je veliki požar u skladištu u Normandiji u kojem su se nalazile automobilske komponente i hiljade litijumskih baterija, koji je stavljen pod kontrolu bez ikakvih žrtava. Vatrogasci su tada saopćili da nema indicija o ispuštanju opasnog zagađenja zraka.

Francuski mediji su prikazali gust dim nad lokalitetom Viviez, a novine Le Monde objavile su da se do 70 vatrogasaca bori da stavi požar pod kontrolu.

Charles Giusti, lokalni zvaničnik u prefekturi Aveyron koja uključuje Viviez, rekao je na televiziji BFM da nema opasnosti za ljude koji žive u blizini.

Prefektura je u noćnom saopćenju navela da, dok je vatra pod kontrolom, gori sporo i da se očekuje da će trajati nekoliko sati.

SNAM nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.