open-navfaktor-logo
search
Saopćila policija
U Njemačkoj isključen autobus sa 70 putnika za BiH: Retrovizori vezani vezicama, porozne gume, loše kočnice...
Prošlog petka popodne, saobraćajna policija Karlsruhea povukla je pokvaren i nesiguran autobus iz saobraćaja na autobuskoj stanici u Karlsruheu.
06.02.2024. u 08:48
get url
text

Autobus na sprat, u kojem je bilo skoro sedamdeset putnika, kretao se iz Dortmunda za Neum u Bosni i Hercegovini, saopćila je njemačka policija, prenosi bnn.de.

Na autobuskoj stanici u Karlsruheu službenici su uočili ozbiljne tehničke nedostatke na vozilu: vjetrobran je potpuno potrgan, a dva vanjska retrovizora su bila pričvršćena samo vezicama.

Pažljiviji pogled na autobus otkrio je dodatne nedostatke, kao što je lomljenje glavnog okvira nekoliko puta, porozne gume kao i katastrofalno stanje kočnica i kvar na stražnjoj osovini upravljanja. Nakon provjere vještaka za motorna vozila, dalja vožnja je odmah zabranjena, a naloženo je da se vozilo stavi van pogona.

Tokom inspekcijskih mjera, službena lica su, pored ozbiljnih tehničkih nedostataka, utvrdila da su trojica vozača starosti od 50 do 55 godina u velikoj mjeri prekoračila vrijeme vožnje, odnosno broj sati koji smiju provesti u vožnji. 

Prvobitno nerazumijevanje putnika o kontroli se potpuno promijenilo kada su shvatili razmjere opasnosti. Nakon što su vozači platili četverocifrenu kaznu i organizirali zamjenski autobus sa odmornim vozačem, još uvijek zaprepašteni putnici nakon nekoliko sati konačno su mogli nastaviti put prema Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.