open-navfaktor-logo
search
Primanja na Balkanu
Ubjedljivo najveće plaće u Sloveniji, najmanje u Makedoniji, Albaniji i Srbiji
Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.108 eura
08.09.2019. u 08:34
get url
text

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plaće u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Albaniji i Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plaća u toj zemlji iznosi 1.108 eura. Istovremeno, to je jedina plaća u zemljama u regiji koja premašuje "magični iznos" od 1.000 eura. 

Prosječna plaća u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih zarada u skoro svim zemljama regiona Balkana, isključujući Hrvatsku. Poslije Slovenije slijedi upravo Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regiona, u kojoj, kako pokazuju zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća iznosi 6.470 kuna, odnosno 873,9 eura.

Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore - Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu 2019. godine iznosila 511 eura. Najniže prosječne plaće u regionu su zabilježene u Makedoniji i Albaniji, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina malo iznad njih po pitanju novčanih primanja građana.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH za drugi kvartal 2019. godine iznosila je 918 KM, ili 469,3 eura. Prema tome, prosječna plaća u BiH je trenutno za oko 638 eura manja nego u Sloveniji, zemlji u kojoj radnici primaju najvišu prosječnu plaću na Balkanu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plaća u Srbiji u junu ove godine iznosila je 53.633, ili 454,7 eura. Posljednji dostupni podaci Instituta za statistiku Albanije pokazuju da prosječna neto plaća u toj zemlji iznosi 51.531 albanski lek, odnosno 423,1 euro. I na samom kraju, najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plaća u toj zemlji u junu ove godine iznosila 25.205 denara ili 409,8 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.