open-navfaktor-logo
search
Gađali komandno mjesto
Ukrajinski obavještajci otkrili: Putin duž granice sa Ukrajinom rasporedio moćni raketni sistem
Ruska državna agencija RIA Novosti objavila je videozapis lansiranja krstareće rakete iz moćnog sistema Iskander Zapadnog vojnog okruga na komandno mjesto Oružanih snaga Ukrajine.
11.09.2023. u 08:50
get url
text

Na snimci je prikazan Iskander koji se kreće od zakamuflirane lokacije do startne pozicije.

Gađali su dobro zakamuflirano komandno mjesto na kojem se okupljaju viši oficiri ukrajinske vojske, javlja ruska agencija RIA.

Rusko vojno osoblje odlučilo je da u takve svrhe treba upotrijebiti najučinkovitiju municiju - krstareću raketu. Nakon lansiranja, raketni sistem je odmah napustio početni položaj. Kako je izjavio komandant lansirne stanice Konstantin, Iskander gađa ciljeve koji se nalaze desecima pa čak i stotinama kilometara duboko na "neprijateljskom" ukrajinskom teritoriju.

- Startna pozicija se napušta u najkraćem mogućem roku. Što brže, to sigurnije. Sve je uvježbano do automatizma. Imamo nekoliko opcija povlačenja i napuštanja položaja - rekao je.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je pojasnilo da ukrajinska vojska stalno pokušava ući u trag Iskanderu i da za to koriste dronove, satelitske sisteme nadzora i radare zapadne proizvodnje.

Može lansirati nuklearne bojeve glave

Rusija je rasporedila 46 vlastitih raketnih sistema Iskander duž ukrajinske granice, ustvrdio je glasnogovornik ukrajinske vojno obavještajne agencije (GUR). Sistemi Iskander mogu ispaljivati krstareće i balističke rakete na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, rekao je ranije Vadim Skibicki, zamjenik načelnika GUR-a, na brifingu za medije u nedjelju u Kijevu.

U petak je ukrajinska vojska saopćila da je Rusija gađala Krivi Rih raketnim sistemom Iskander-K.

Ruske snage često su koristile projektile Iskander u napadima na ukrajinske ciljeve, a riječ je o taktičkom naoružanju koje može lansirati nuklearne bojeve glave.

Zapadni stručnjaci ranije su iznijeli spekulacije da bi Moskva mogla koristiti upravo raketni sistem 9K720 Iskander, koji NATO vodi pod oznakom SS-26, ako odluči posegnuti za nuklearnim arsenalom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je ukrajinska vojska koja provodi protivofanzivu protiv ruskih okupacijskih snaga napredovala na južnoj vatrenoj liniji prošle sedmice, te da je također bilo pomaka u blizini Bahmuta na istoku.

Ima pomaka u sektoru Bahmuta

Čini se da njegove posljednje izjave o tromjesečnoj protivofanzivi potvrđuju procjene drugih dužnosnika o napredovanju, iako skromnom, na istoku i jugu.

- Tokom proteklih sedam dana napredovali smo u (južnom) sektoru Tavrije - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Ima pomaka u sektoru Bahmuta. Da, ima pomaka, dodao je.

Zelenski je rekao da ukrajinske snage drže položaje na drugim linijama na istoku - kod Avdivke i Marinke blizu žarišta ruskih glavnih napada, kao i Limana i Kupjanska, koji su također meta ruskih pokušaja napredovanja dalje na sjever.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je o napretku kod Bahmuta - mjesta gdje su se gotovo godinu dana odvijale najteže borbe dok ga ruska vojska nije zauzela u maju.

Zelenski i drugi dužnosnici kažu da protivofanziva zahtijeva vrijeme, a odbacili su kritike zapadnih medija da ide presporo zbog taktičkih grešaka, poput slanja vojske na pogrešne lokacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.