open-navfaktor-logo
search
U 86. godini
Umro bivši predsjednik Francuske Jacques Chirac
Chirac je bio predsjednik Francuske od maja 1995. do maja 2007. godine
26.09.2019. u 12:30
get url
text

Jacques Chirac, bivši predsjednik Francuske, umro je u 86. godini, javili su francuski mediji. 

Chirac je bio predsjednik Francuske od maja 1995. do maja 2007. godine. Njegov prethodnik na mjestu predsjednika Francuske bio je François Mitterrand, a naslijedio ga je Nicolas Sarkozy. Široj međunarodnoj javnosti poznat je po tome što se protivio ratu u Iraku 2003. To je i obilježilo njegov drugi predsjednički mandat.

Francuska javnost će ga pamtiti i po presudi za korupciju, kada je dobio dvogodišnju uvjetnu kaznu na sudu u Parizu, a za djela počinjena u vrijeme dok je bio gradonačelnik. Chirac ima titulu počasnog građanina Sarajeva. 

Detalji u vezi smrti i eventualne bolesti još nisu poznati. Nekoliko godina suočavao se sa gubitakom pamćenja, a za šta su mendiji pisali da se radi o Alzheimerovoj bolesti ili da je to posljedica blažeg moždanog udara koji je imao dok je bio na dužnosti predsjednika.

Bio je jedan od onih koji su se mogli pohvaliti najdužim političkim karijerama u Evropi. Dva puta je obavljao dužnost predsjednika, dva puta premijera i 18 godina je bio gradonačelnik Pariza.

Chirac ima titulu počasnog građanina Sarajeva. Odluka da mu se dodijeli ovo priznanje usvojena je sa 21 glasom "za", dok je samo Gradimir Gojer u Gradskom vijeću bio suzdržan. Donesena je 2011. godine. 

-On nije učinio ništa za BiH i Sarajevo posebno kada je bilo najteže, jer on je tada bio drugi čovjek iza Françoisa Mitterranda, koji je bio francuski predsjednik prije Chiraca - objasnio je tada Gojer.

U obrazloženju za donošenje ove odluke stoji da je Chirac u dva mandata od 1995. do 2007. godine, dao izuzetan doprinos okončanju rata i uspostavi mira u BiH te da je bio inicijator uspostave Trupa za brzu intervenciju Evropske unije, koje su imale značajnu ulogu u uspostavi mira u BiH.

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća obrazložila je da je Chirac pokazivao otvorenost i razumijevanje za probleme s kojima se BiH susreće, te posebno za potrebu približavanja BiH evropskim i međunarodnim institucijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.