open-navfaktor-logo
search
Traže rješenje
Vlada FBiH razmatra ponudu izraelsko-kineskog konzorcija za preuzimanje Aluminija
Ponuda sadrži logičan i stručan set mjera i aktivnosti koje bi vodile do ponovnog podizanja Aluminija Mostar na čvrste noge, rekao je Miljenko Buhač
18.10.2019. u 13:51
get url
text
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar

Vlada Federacije BiH, kao najveći pojedinačni dioničar, bila je danas domaćin sastanku na kojem je izraelsko-kineski konzorcij prezentirao svoju ponudu za preuzimanje mostarskog Aluminija.

- Koji su daljnji koraci u tom postupku ovisit će isključivo o dogovoru dioničara s potencijalnim investitorom o čemu ovisi i sudbina tvornice, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje - kazao je Miljenko Buhač iz Uprave za odnose s javnošću i marketing Aluminija.

On je za Fenu potvrdio kako imaju informaciju da je Vlada FBiH zatražila nekoliko dana za analizu ponude te da će ponuda biti razmotrena na sljedećoj sjednici.

- Nakon toga, procjenjujemo za nekih desetak dana, trebao bi se održati naredni sastanak, od kojega će ovisiti budući potezi dviju strana - kazao je Buhač.

Kada je u pitanu sadržaj ponude i koliko je ona prihvatljiva za radnike i dioničare Aluminija, Buhač je kazao kako Aluminij o detaljima ponude, posebno o finansijskim parametrima, nije ovlašten govoriti, barem ne u ovome trenutku.

- Ono što je bitno istaknuti je to da ponuda sadrži logičan i stručan set mjera i aktivnosti koje bi vodile do ponovnog podizanja Aluminija d.d. Mostar na čvrste noge i njegov ulazak u prostor koji osigurava razvojno funkcioniranje čitavog sistema, a ne samo obnavljanje onoga što je ranije postojalo - ustvrdio je.

Po njegovim riječima, i dalje je najvažnije pitanje kojeg treba riješiti osiguravanje stabilne i povoljne cijene električne struje, a u ponudi su sadržane opcije za koje investitor smatra da su izvodljive.

Riješi li se to pitanje, dodao je Buhač, onda se otvaraju i ostale mogućnosti za nekadašnjeg diva.

Upitan jesu li pristigle još neke ponude, kazao je kako je razgovarano s kompanijom WAQT TRADE LLC iz Dubaija, čiji su predstavnici u Aluminiju boravili 10. oktobra.

- Nakon toga trebalo je početi s razmjenom informacija kako bi se potencijalni investitor upoznao s detaljima koji su mu nužni za dostavljanje ponude, čemu bi trebalo prethoditi potpisivanje sporazuma o neširenju informacija. Ipak, prema saznanjima koje imamo, kompanija iz Dubaija najavila je svoju ponudu već u ovoj fazi, a ona bi u Vladu FBiH trebala stići u narednih sedam do deset dana - ocijenio je Buhač.

Osim ova dva zainteresirana međunarodna konzorcija, pojavio se još jedan interesent s područja Europe.

- Ta kompanija dolazi iz zemlje koju "po defaultu" smatramo stabilnom i privredno visoko razvijenom, što nam daje nadu da interes investitora za Aluminijem ne splašnjava i da će se uskoro iskristalizirati jedna prihvatljiva opcija – zaključio je Buhač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.