open-navfaktor-logo
search
Austrijski "Krone"
Za pad austrijske Vlade "kriva" je studentica poljoprivrede iz BiH?
Kako se navodi u tekstu koji je objavio Krone, djevojka porijeklom iz BiH je za svoju "ulogu" ruske bogatašice bila plaćena 7.000 eura po danu
27.05.2019. u 17:35
get url
text

Misteriozna djevojka sa snimke sa Heinz-Christianom Stracheom zbog koje je pala vlada u Austriji, koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha i tvrdila da je zainteresirana za ulaganja u Austriju, studentica je poljoprivrede porijeklom iz Bosne i Hercegovine, piše austrijski Krone.

Kako se navodi u tekstu koji je objavio Krone, djevojka je za svoju "ulogu" ruske bogatašice bila plaćena 7.000 eura po danu. A tu ulogu je, po svemu sudeći, odigrala i više nego dobro - Johann Gudenus iz Austrijske slobodarske stranke bio je navodno impresioniran njenim detaljnim znanjem o lovu i šumarstvu, nakon čega je i dogovoren susret na Ibizi sa Stracheom.

Navode koje je objavio Krone za sada niko nije želio zvanično komentirati. Ured bečkog tužioca otvorio je istragu, ali još nije objavljeno koga konkretno istražuju.

Vlada austrijskog kancelara Sebastiana Kurza pala je u ponedjeljak, nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje. Ovo je epilog afere u čijem je centru objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj političkoj partiji.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je prekinuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zahtjev za glasanje o povjerenju vladi 32-godišnjeg kancelara Kurza podnijeli su socijaldemokrati, a podržao ih je donedavni Kurzov koalicijski partner Slobodarska stranka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.