open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski poslodavci
Zahtjevaju od Vlade FBiH izmjene zakona o doprinosima, porezima na dohodak i dobit
Poslodavci očekuju od Vlade FBiH, kao izvršne, ali i predstavnika zakonodavne vlasti u FBiH da prestanu pričati o neophodnosti provođenja reformi i da se što hitnije krene u provedbu reformi.
06.03.2020. u 18:25
get url
text
Grupacija poslodavaca TK
Grupacija poslodavaca TK

Ovo je istaknuto tokom sastanka  predstavnika Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Sastanak je organiziran na inicijativu UPFBiH, a prisustvovali su mu i Adnan Smailbegović, predsjednik i Mladen Pandurević, direktor UPFBiH.  

Vlada FBiH mora ubrzati aktivnosti na donošenju reformskih zakona s ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta, naročito imajući na umu aktuelna negativna kretanja na svjetskom ekonomskom tržištu, čije posljedice itekako osjećaju privrednici u FBiH.

Tokom sastanka je naglašena potreba što hitnijeg usvajanja zakonskih prijedloga koje su predložili poslodavci u okviru Inicijative 20+5+6, a naročito seta poreskih zakona koji se tiču prijedloga zakona o doprinosima, porezu na dohodak te porezu na dobit, koji za cilj imaju smanjenje opterećenja na rad.  

Kao jednu od hitnih mjera koju nužno treba provesti, poslodavci su ponovo naglasili formiranje koordinacionog tima za parafiskalne namete u FBiH s ciljem ukidanja ili smanjenja postojećih parafiskalnih nameta, kao i kontrole donošenja novih parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovanje kompanija. 

- Očekujemo da Vlada Federacije BiH poduzme hitne mjere kako bi se ublažili negativni efekti posljedica po privredu u FBiH, izazvanih epidemijom koronavirusa i migrantskom krizom. Pojedine naše članice već  imaju problema u nabavci i plasmanu roba što je direktna posljedica epidemije. Premijeru smo naglasili da Vlada FBiH mora hitno intervenirati kako bi se spriječile krizne situacije - naglasili su u saopćenju iz UPFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.