open-navfaktor-logo
search
Austrijski ministar
Schallenberg poručio Srbiji da se u Evropi ne slave oni koji su počinili ubistvo
Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg kazao je danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji da Srbija učesnike sukoba u Banjskoj mora izvesti pred lice pravde, te da se u Evropi ne slave oni koji su počinili ubistvo, javlja izvještač Fene.
24.10.2023. u 17:33
get url
text
Alexander Schallenberg
Alexander Schallenberg

VEZANI TEKST - Svecla: Jedan od najbližih saradnika Vučićevog sina učestvovao u napadu u Banjskoj

- To je nešto što se mora uraditi, a također u dijalogu se mora pronaći bilo kakav način normalizacije odnosa sa susjedom. Da se slavi neko ko je počinio zločin, odnosno ubistvo, kao heroj, takvo nešto se ne radi u Evropi, ali i u regionu - poručio je Schallenberg na konferenciji za novinare tokom trajanja Godišnjeg foruma EU strategije za dunavski region.

Šefica slovenske diplomatije Tanja Fajon kazala povodom najavljenog sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Briselu da očekuje da ne dolazi do daljih eskalacija tenzija, te da se dvije strane vrate dfijalogu.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će se u narednih nekoliko dana sastati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

- Vidjet ćemo da li će prisustvovati lideri Srbije i Kosova, a iz naše perspektive veoma je važno da učinimo sve u našoj moći da smanjimo napetosti, da ne bude novih eskalacija tenzija, te da se obje strane vrate za stol. Da se nastave dijalog između Beograda i Prištine. To je glavno što očekujemo - kazala je Fajon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.