Kako navodi Dizdar, SDP-u je prema dogovoru "Četvorke" pripalo mjesto gradonačelnika Sarajeva i nakon pobjede ovih stranaka na lokalnim izborima u sarajevskim gradskim općinama njihov prijedlog je Bogićević "kao utjelovljenje ne samo duha Sarajeva, nego cijele BiH".

Premda niti jedno drugo ime nije za sada u opticaju, ukoliko Bogićević ne bude mogao prihvatiti dužnost iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga, kandidat će biti "osoba njegovog kalibra" koja će pokazati Sarajevo kao glavni grad cijele BiH, naveo je Dizdar.

Da bi se izabrao gradonačelnik Sarajeva, naprije se moraju fomirati općinska vijeća, iz kojih se potom formira Gradsko vijeće koje u konačnici bira gradonačelnika. Bogić Bogićević rođen je u Ugljeviku 1953. godine, a član Predsjedništva SFRJ je bio od  16. maja 1989. do septembra  1991. godine.

Najpoznatiji je kao učesnik historijske sjednice Predsjedništva SFRJ koja se održala 12. marta 1991. godine kada je ovaj organ odlučivao o uvođenju vanrednog stanja u SFRJ. Formalno, vojni vrh predlaže podizanje borbene spremnosti, ali je stvarni cilj bio državnim udarom uvesti vojnu upravu u Sloveniju i Hrvatsku te vojno-političkim mjerama srušiti političko vodstvo u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Bogićević je glasao protiv.

Promiloševićevski članovi Predsjedništva SFRJ računali su na njegov glas, ali na njihovo iznenađenje Bogićević je dao glas protiv. 

- Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji - rekao je tada Bogićević.