open-navfaktor-logo
search
O sporazumu
Grenell: Srbija nije ništa potpisala sa SAD-om, evo šta je potpisao Trump
Specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell komentarisao je sporazum koji su u petak popodne u Washingtonu potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti.
05.09.2020. u 09:18
get url
text

VEZANI TEKST - Korak ka međusobnom priznanju dvije zemlje: Vučić i Hoti u prisustvu Trumpa potpisali sporazum o ekonomiji 

On je novinarima na press konferenciji dao odgovor kojim je pobio tvrdnju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je kazao da "ovo nije trilateralni sporazum, već bilateralni sporazum koji je Srbija potpisala sa SAD". Treća strana, kako je kazao Vučić, nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je za Srbiju bilo veoma važno.

No, Grenell je novinarima odgovorio kako Srbija nije ništa potpisala sa SAD-om, već da su Srbija i Kosovo potpisali sporazum o međusobnoj saradnji. Novinari su ukazali na to da je i američki predsjednik Donald Trump "potpisao nešto", na što je Grenell odgovorio da je to tačno i da je Trump ustvari potpisao pismo potvrđivanja da će oni raditi zajedno na realizaciji sporazuma.

Grenell je također precizirao da su Srbija i Kosovo potpisali prvenstveno sporazum o saradnji na normalizaciji ekonomskih odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.