Dok su s porodicom čekale voz koji ih je trebao odvesti na sigurniju lokaciju, njih dvije otišle su popiti čaj, dok je djevojčicin brat blizanac Jaroslav ostao čuvati stvari, navodi se na Facebook stranici dječje bolnice Sveti Nikola u Lavovu, prenosi BBC.

Natalia još sebi ne može oprostiti što je otišla popiti čaj. U intervjuu za organizaciju Ujedinjeni za Ukrajinu, Natalia kaže da se ne sjeća zvuka eksplozije, ali se prisjetila kako je, čim je otvorila oči, vidjela da je sve prekriveno krvlju i ljudima koji leže posvuda. Pokušala je ustati, ali nije uspjela, a onda je pogledala Janu i shvatila da ne vidi njene tenisice. Natalia je izgubila jednu nogu, a Jana obje.

U bolnici se brinu o njima već nekoliko sedmica, a uskoro će ih prebaciti u Sjedinjene Američke Države na liječenje. Jaroslav im puno pomaže: zove medicinske sestre kada je potrebno i odlazi u obližnju trgovinu u nabavku.

U napadu na Kramatorsk poginulo je 50 ljudi, a Rusija negira ovaj napad te za njega optužuje Ukrajinu. Istragom BBC-ja jasno je utvrđeno da je korištena kasetna bomba. U to vrijeme stanica u Kramatorsku vrvjela je ljudima koji su željeli pobjeći iz grada.