open-navfaktor-logo
search
Gornji Zovik
Nakon pronalaska tijela: Saopćeni detalji ubistva kod Brčkog, određen pritvor osumnjičenom
Osnovni sud Brčko distrikta odredilo je pritvor Mirku Andriću (49), koji je osumnjičen da je prije nekoliko dana u mjestu Gornji Zovik ubio Lovru Čerkezovića, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.
26.06.2023. u 14:55
get url
text

VEZANI TEKST - Muškarac čije je tijelo pronađeno kod Brčkog ipak je ubijen, pretresena i kuća osumnjičenog

Tijelo ubijenog pronađeno je prekjučer kod planinarskog doma "Sveti Bernard" u Gornjem Zoviku kod Brčkog, nakon čega je uhapšena jedna osoba, a jučer je, nakon obdukcije tijela, saopćeno da se radi o ubistvu.

- Jednomjesečni pritvor Andriću određen je zbog opasnosti da bi utjecajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak. Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Andrića zbog sumnje da je prije nekoliko dana u Gornjem Zoviku, zaseoku Bunarić, u blizini planinarskog doma Sv. Bernard lišio života Čerkezovića.

Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, nakon što su se uz konzumiranje alkoholnih pića družili u kući žrtve, u susjednom naselju Boće, oni su Lovrinim automobilim došli do Bunarića, a u toku vožnje došlo je do verbalne prepirke i skretanja na šumski put u blizini planinskog doma "Sveti Bernard". Izašavši iz auta nastavili su prepirku, a potom je osumnjičeni više puta udario žrtvu rukama i nogama po tijelu i glavi, a zatim i tupim predmetom u predjelu leđa, oborivši ga na zemlju. Svjestan da takvom radnjom može nastupiti njegova smrt, Mirko je uhvatio Lovru za vrat objema rukama stiskajući ga upotrebom fizičke snage i lupajući ga tako više puta glavom od zemlju, na koji način ga je lišio života - navedeno je prijedlogu za određivanje pritvora - piše u saopćenju.

Nakon što je 24. juna uhapšen, policija je nad Andrićem izvršila kriminalističku obradu nakon čega ga je jučer predala Tužilaštvu.

- Da bi se osiguralo njegovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Tužilaštvo je odmah podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da osumnjičenom odredi pritvor. Tužilaštvo je u prijedlogu ocijenilo da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i bojazan da bi utjecajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak. Uz to, Tužilaštvo je istaklo da se radi o krivičnom djelu koje je posebno teško, s obzirom na način izvršenja i posljedice, te da bi puštanje osumnjičenog na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je danas, usljed opasnosti od utjecaja na svjedoke, odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca, a odluku o pritvoru osumnjičeni može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom. U međuvremenu, Tužilaštvo u saradnji s policijom intenzivno nastavlja provođenje istražnih radnji usmjerenih na prikupljanje dokaza za krivično djelo ubistva - istakli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.