open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik Turske
Oktay: Bajram treba biti prilika za buđenje islamskog svijeta, treba ustati i reći "stop" progonu Palestinaca
Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay izjavio je danas kako današnji muslimanski blagdan Ramazanski bajram treba biti prilika za buđenje islamskog svijeta, osiguranje njegovog jedinstva i solidarnosti, te vrijeme kada treba ustati i reći "stop" progonu Palestinaca.
13.05.2021. u 10:54
get url
text

Oktay je klanjao bajram-namaz u džamiji Bestepe u Ankari, a nakon bajram-namaza čestitao je svim muslimanima Turske i svijeta jedan od njihova dva najveća praznika. Oktay se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Palestini, odnosno govorio o nasilju izraelskih snaga nad Palestincima.

Poručio je kako to nasilje traje od 1947. godine.

- Država Izrael, koja je osnovana 1948. godine, nažalost se pretvorila u državu terorizma. Već 73 godina na sceni imamo državni teror. Zamislite koliko generacija živi pod progonom 73 godine. Nadam se da će ovaj progon završiti. Što god radili, ko god radio, teritorij Palestine, Mesdžidul Aksa pripadaju muslimanima, Palestincima, Al-Quds pripada Palestincima i nadam se da će Palestina u budućnosti zauzeti svoje zasluženo mjesto kao nezavisna država. Cijeli svijet to mora poštivati - poručio je Oktay.

Podvukao je kako nije dovoljno od muslimanskih zemalja i svijeta da sve ovo samo proklinje.

- Odgovorni smo da uradimo ono što je neophodno. Nažalost, jedinstvo i solidarnost u islamskom svijetu nisu na željenom nivou, a to pokreće one koji to vide kao priliku i koji provode državni teror - rekao je Oktay.

Istakao je kako ovaj Ramazanski bajram treba biti prilika za buđenje islamskog svijeta, da se osigura njegovo jedinstvo i solidarnost, te da ustane i kaže "stop" ovom progonu Palestinaca.

- Kao Turska, radimo sve što možemo na svim potrebnim poljima. Naš predsjednik (Recep Tayyip Erdogan) danonoćno je okupiran ovim pitanjem - poručio je Oktay.

Podvukao je kako se izraelsko nasilje neće moći nastaviti.

- Mesdžid al-Aksa je naša prva kibla i ostat će kao naša prva kibla. Al-Quds je glavni grad Palestine i ostat će njegov glavni grad. Bez obzira što radili, ko god šta pokušao da uradi. Zemlje koje pokušavaju učiniti Al-Quds glavnim gradom Izraela i one koje pokušavaju natjerati druge da Al-Quds prihvate kao glavni grad Izraela također su partneri u ovom progonu. Svako ko protiv toga ne zauzme jasan stav je saučesnik - kazao je.

Oktay je na kraju poručio kako je neophodna međunarodna zaštita i mirovne snage koje će zauzeti svoje mjesto u regiji kako bi spriječili gubitak nevinih ljudi u Palestini.

- Nadam se da će tome doći kraj, a mi kao Turska činimo sve napore i tako ćemo nastaviti - zaključio je Oktay.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.