open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Optužena žena čiji su psi nasmrt izujedali njenog komšiju
Psi su preskočili ogradu i izujedali pet osoba, od kojih je jedna, usljed zatajenja srca uzrokovanog velikim fizičkim naporom i stresom, preminula 
27.09.2018. u 17:23
get url
text

Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo protiv Slobodanke Bojanić (51) iz Banje Luke zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

Ona je optužena zbog kobnog događaja u augustu prošle godine kada su njena dva psa azijata napali petero komšija, usljed čega je jedan čovjek preminuo.

Boojanić se tereti da je 5. augusta 2017. godine oko 21 sat u dvorištu porodične kuće u Ulici Žarka Zgonjanina suprotno Zakonu o veterinarstvu i Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, držala u boksu dva opasna psa rase Srednjeazijski ovčar – "azijat", koji nisu bili vakcinisani protiv bjesnila.

Također, na teret joj se stavlja da nije osigurala uslove i mjere potrebne za sigurno držanje opasnih pasa, svjesna da mogu da napadnu ljude i druge pse, te otvorila vrata boksa u kojem su se nalazili i pustila ih da izađu.

Oba psa su izašla iz boksa i to bez nadzora i zaštitne korpe na njušci. Preskočili su dvorišnu ogradu, visine od preko jednog metra, te izašli na ulicu. Tom prilikom su napali prvo komšinicu Zoru Mišić. Oba psa su je izgrizla u predjelu lijeve lopatice i nanijeli joj lake tjelesne povrede. Kada je žena počela da doziva u pomoć, izašao je njen suprug Momir Mišić, a psi su napali i njega .

- Tom prilikom pas mu je iskidao mišić nanijevši mu tešku tjelesnu povredu u vidu ugrizne rane lijeve nadlaktice sa rascjepom mišića i laku telesnu povredu u regiji desne podlaktice i šake – stoji u optužnici.

Dalje se navodi, u optužnici koja je dijelom anonimizirana, da su se psi zatim uputili dalje i na ulici napali Maricu Radakovića i njenog sina Stefana.

- Ničim izazvani počeli su da grizu M. R. u predjelu lijeve natkoljenice i lijevog kuka, nanijevši joj tom prilikom lake tjelesne povrede, a njenog sina su počeli da grizu u predjelu lijeve natkoljenice i zadnje lože lijeve noge, nanijevši mu tom prilikom također lake povrede – navedeno je.

Usljed šoka oboje su počeli da zovu upomoć, kada je iz kuće izašao Mlađen Radaković sa namjerom da odbrani suprugu i sina. Oba psa su ga tada napala, nanijevši mu više ugriza i višestruke povrede po koži, ramenima, leđima, butinama, prstima...

- Usljed velikog fizičkog naprezanja tokom borbe sa životinjama i ekstremnog psihofizičkog stresnog događaja, kod njega je došlo do naglog zatajivanja rada hronično oboljelog srca, usljed čega je nastupila smrt – stoji u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.