open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Tužilaštvo zatražilo kažnjavanje i oduzimanje imovine Esedu Radeljašu i ostalima
Tužilaštvo ističe kako je dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret
02.11.2018. u 12:53
get url
text

Tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo zatražili su danas od  vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, prilikom iznošenja svoje završne riječi, da proglasi krivim Eseda Radeljaša i ostale optužene u predmetu "Blok" i kazni ih za krivična djela koja im se stavljaju na teret. 

- Na osnovu dokaza koji su izneseni pred ovim sudom cijenimo, kako pojedinačno, tako i grupno, da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret pa predlažemo da se oni proglase krivima i da se kazne sankcijom iznad jedne trećine Zakonom propisane kazne, a s obzirom na težinu slučaja - zatražila je tužiteljica Nevena Aličehajić koja je zajedno sa Senadom Osmićem danas iznijela i drugi dio završnih riječi u ovom slučaju.

Nadalje, iz Tužilaštva KS danas su istakli kako olakšavajuće okolnosti na strani optuženih ne postoje s obzirom na kontinuitet, plan činjenja krivičnog djela, pripremu alibija u slučaju da budu otkriveni i način počinjenja krivičnog djela. 

- Predlažemo da se prihvate i procesni prijedlozi Tužilaštva, a kada je u pitanju oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom, sigurnosne mjere te odluke na ime nadoknade troškova za vještake - istakla je Aličehajić.  

Osim Radeljaša u predmetu "Blok" su optuženi  i Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić. Oni se terete da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno, na osnovu čega je on zaradio milion KM.

Optužnica tereti Radeljaša  za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara, a ostale za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, dok se Horo tereti i za pranje novca. 

Nedavno je protiv Radeljaša Tužilaštvo podiglo još jednu optužnicu, kojom ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Tom optužnicom na teret mu je stavljeno da je kao zastupnik u Skupštini KS od 2013. do kraja 2014. godine novac iz kantonalnog budžeta koji je namijenjen isključivo za finansiranje političke stranke BOSS, usmjerio na svoj privatni račun u banci i to u iznosu od 114.255 KM.

Ove dvije optužnice su naknadno spojene. 

Nastavak suđenja u ovom slučaju zakazan je za 15. novembar kada će svoje završne riječi iznijeti advokati optuženih. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.