open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović s ambasadorima država članica Kvinte: Deklaracija tzv. svesrpskog sabora je udar na temelje UN-a, EU i BiH
AUTOR: Fena
26.06.2024. u 21:31
get url
text
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je novi sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Savezna Republika Njemačka, Republika Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republika Italija).
Na sastanku, koji je održan na inicijativu predsjedavajućeg Bećirovića, učestvovali su i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler te visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji, s posebnim osvrtom na antidaytonske i antiustavne aktivnosti organa vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji ugrožavaju mir i podrivaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je ukazao na važnost da se sa strateškim partnerima iz međunarodne zajednice zajednički usaglase aktivnosti koje će osigurati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira. Istaknuto je da je to vrlo bitno i za očuvanje sigurnosti i stabilnosti cijele regije.
U Srbiji je reaktiviran opasni projekat velike Srbije. Cilj je, kako su to i projektirali velikosrpski ideolozi, dobiti u miru ono što se nije dobilo tokom agresije 1990-ih godina. Riječ je o istoj ideologiji, politici i ciljevima iz 1990-ih. U Beogradu je 8. juna 2024. promovirana ideja "jedan narod, jedan sabor", a svima je jasno da postoji i jedan vođa ovog velikodržavnog projekta, rekao je Bećirović.
Ideja ruskog svijeta, kao i srpskog svijeta, revanšistička je i koristi se za prekrajanje historije. Mnogi nisu shvatili Miloševićev govor na Gazimestanu 1989. a nažalost, mnogi ne shvataju ni razorne posljedice Deklaracije tzv. svesrpskog sabora. Dva su posebno opasna aspekta ove deklaracije: a) institucionalizacija odnosa države Republike Srbije i jedne administrativne jedinice u drugoj državi; b) antidaytonski, antievropski i antiustavni sadržaj usvojene Deklaracije. Usvojenom Deklaracijom karte su potpuno otkrivene. Tzv. svesrpski sabor se nominalno pozivao na Daytonski mirovni sporazum, a u suštini je detaljno razradio njegovo rušenje, naglasio je Bećirović.
Nema nikakve sumnje, Deklaracija tzv. svesrpskog sabora Srbije i bh. entiteta RS je apsolutno suprotna praksi u demokratskom i civiliziranom svijetu; temeljnim normama međunarodnog prava i suverenitetu države Bosne i Hercegovine. Također, ona ugrožava temeljna načela na kojima počiva EU; osnovne principe međudržavnih odnosa članica UN-a, kao i miroljubivu i ravnopravnu saradnju među evropskim državama, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BIH.
Tokom višesatne i argumentirane rasprave u kojoj su učestvovali svi pozvani, ukazano je na važnost zaključaka zadnje sjednice Upravnog odbora PIC-a, u kojima je navedeno da organi bh. entiteta RS flagrantno ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine, te njen suverenitet i teritorijalni integritet. Svi prisutni na sastanku su istakli da je u narednom periodu potreban veći stepen koordinacije i efikasnijeg djelovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, navodi se.
Učesnici u raspravi su jednoglasno konstatirali da je nezavisna, suverena, sigurna i multietnička Bosna i Hercegovina zajednički interes Bosne i Hercegovine, EU, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.