open-navfaktor-logo
search
U proteklih sedam dana
Na KCUS-u uspješno urađene tri transplatacije bubrega
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 15:39
get url
text
KCUS
KCUS
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u proteklih sedam dana uspješno su urađene tri transplantacije bubrega. Od toga je jedna preemptivna tj. transplantacija sa živog srodnika, koja se radi prije uključenja pacijenta na dijalizu, a dvije kadaverične transplantacije. 
V.d. generalnog direktora KCUS-a, doc. dr. Alen Pilav je izrazio veliko zadovoljstvo što je u saradnji sa kolegama iz Federalnog ministarstva zdravstva i drugih kliničkih centara u BiH, došlo do mogućnosti za ove transplantacije i pohvalio je rad stručnog osoblja KCUS-a na brzoj reakciji i uspješnoj realizaciji transpalntacija. Iskorsitio je priliku da još jednom naglasi značaj pristupanja EUROTRANSPLANTU, što bi omogućilo znato veći broj transplantacija i spašavanje značajnog broja života naših građana.
Kadaverične transplantacije urađene su hroničnim bolesnicima, koji se dijaliziraju od šest do deset godina u KCUS-u. Članovi transplantacionog tima izrazili su duboku zahvalnost članovima porodice kadavera, te pohvalili anesteziološki tim iz Kantonalne bolnice Zenica koja je uspješno obavila svoj dio zadatka. 
- Funkcija organa je dobra uz zadovoljavajući i uspješan oporavak i pacijenata i donora. U KCUS-u imamo stručne, multidisciplinarne timove koji su u stanju realizirati složene transplantacione zahtjeve, u bilo koje doba dana i noći. U svakom timu imamo urologa, nefrologa, vaskularnog hirurga, anesteziologa, imunologa i ekipu srednjeg medicinskog kadra. Iako su naši timovi uvijek pripravni i spremni izvesti transplantacione zahvate,  problem je u nedostatku organa, odnosno donora. Broj transplantacija bi zasigurno bio veći da je svijest građana o značaju doniranja organa na višem nivou – izjavili su iz transplantacionog tima.
Iz transplantacionog tima naglašavaju da izmještanje na transplantaciju i liječenje izvan BiH iziskuje značajan trud i finansijska sredstva, te da smatraju da je neophodno značajnije raditi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja, na primarnom nivou zdravstvene zaštite.
- S obzirom na dugu listu čekanja i stalni porast broja dijaliznih bolesnika nadamo se da će se cjelokupni program transplantacije, kao najboljeg vida nadomjesne bubrežne terapije, značajno unaprijediti u cijeloj BiH. Istina, imamo određene pomake posljednjih godina, ali to je još uvijek nedovoljno kako bismo dali optimalne rezultate – kazali su.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.