open-navfaktor-logo
search
Vjerska tolerancija
Danska usvojila zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kur'ana
Danski parlament usvojio je u četvrtak zakon kojim se zabranjuje spaljivanje primjeraka Kur'ana na javnim mjestima, nakon što su protesti u muslimanskim zemljama zbog skrnavljenja svete knjige islama izazvali zabrinutost za sigurnost Danske.  
07.12.2023. u 16:16
get url
text

U Danskoj i Švedskoj održani su niz javnih protesta ove godine u kojima su antiislamski aktivisti palili ili na drugi način oštećivali kopije Kur'ana, što je izazvalo napetosti s muslimanima i pokrenulo zahtjeve da nordijske vlade zabrane tu praksu.

Danska je nastojala pronaći ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo na kritikovanje vjere, i nacionalne sigurnosti zbog straha da bi spaljivanje Kur'ana moglo izazvati napade islamista.

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakva ograničenja kritikovanja religije, uključujući spaljivanje Kur'ana, potkopavaju teško izborene liberalne slobode u regiji.

- Historija će nam zbog toga oštro suditi, i to s dobrim razlogom. Ono na što se sve svodi je hoćemo li ograničenje slobode govora odrediti mi ili je to diktirano izvana - rekla je Inger Stojberg, predsjednica antiimigracijske stranke Danskih demokrata, koja se protivila zabrani, javlja Reuters. 

Danska centristička koalicijska vlada tvrdi da će nova pravila imati samo marginalan uticaj na slobodu govora i da kritikovanje vjere na druge načine ostaje legalno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.