open-navfaktor-logo
search
Sastanak s Putinom
Erdogan: Nakon otklanjanja nedostataka potrebno nastaviti dogovor o crnomorskom žitu
Inicijativu za crnomorsko žito trebalo bi nastaviti provoditi rješavanjem nedostataka koji su ugrožavali suspendovani dogovor, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.
04.09.2023. u 21:32
get url
text

- Vjerujemo da inicijativu treba nastaviti ispravljanjem njenih nedostataka - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s ruskim liderom Vladimirom Putinom, nakon sastanka u Sočiju.

Erdogan se nalazi u jednodnevnoj radnoj posjeti ruskom primorskom gradu Sočiju gdje je s Putinom razgovarao o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i bilateralnim odnosima. Oživljavanje prošlogodišnjeg istorijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane bilo je glavno pitanje na dnevnom redu sastanka.

Potvrđujući važnost ispunjavanja ruskih zahtjeva za izvozom vlastitih žitarica i đubriva, Turska smatra da nema alternative toj inicijativi.

- Predložene alternative dogovoru o žitu ne bi mogle ponuditi održiv, siguran i trajan model zasnovan na saradnji između strana, kao što to može crnomorska inicijativa - rekao je Erdogan.

Ovaj sporazum je odigrao ključnu ulogu u rješavanju globalne krize s hranom, rekao je Erdogan, dodajući da dogovor ima ulogu "cijevi za disanje" za ljude u potrebi, posebno u Africi.

Naglasio je da je Ankara spremna da učini sve što je potrebno da se poslalo žito u neke siromašne afričke zemlje, napominjući da se Turska i Rusija o tome slažu.

- Putin je rekao 'Završili smo logistički posao da pošaljemo milion tona žitarica u siromašne zemlje', a mi smo dodali: 'Mi, kao Turska, odgovorni smo za sve obaveze koje se očekuju od nas' - kazao je Erdogan.

Potom je komentarisao i zajednički prijedlog za isporuku žitarica pripremljen s Ujedinjenim narodima (UN).

- Vjerujem da će Turska u kratkom vremenu doći do rješenja koje će ispuniti očekivanja - rekao je turski predsjednik.

Erdogan je također istakao da Ukrajina treba da ublaži svoj pristup kako bi poduzela zajedničke korake s Rusijom u jeku rata.

- Mi smo ranije bili domaćini direktnih pregovora između dviju strana. Spremni smo da u tom pogledu učinimo svoj dio, kao i ranije - dodao je.

Naglasio je da je Turska odlučna da nastavi napore kako bi osigurala trajni mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

Zvanična Ankara poduzima intenzivne diplomatske napore za obnovu sporazuma o žitu iz jula 2022. godine, a također je pozvala Kijev i Moskvu da pregovorima okončaju rat.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se saradnja Turske i Rusije odvija uspješno u širokom spektru oblasti.

- Višestrana saradnja između Turske i Rusije koja se zasniva na principima dobrosusjedstva, partnerstva i obostrane koristi razvija se u svim oblastima - rekao je Putin.

Navodeći da su Erdogan i on razgovarali o ključnim pitanjima u duhu bilateralne saradnje, Putin je rekao da su razgovori protekli u "konstruktivnoj i poslovnoj atmosferi".

- Razmijenili smo mišljenja o aktuelnim temama na međunarodnoj i regionalnoj agendi - rekao je Putin i dodao:

- Bez sumnje, današnji razgovori će poslužiti daljem razvoju rusko-turskog partnerstva u svim oblastima.

Prema riječima Putina, konstatovan je kontinuirani rast obima trgovine između Turske i Rusije, koji je u 2022. godini porastao za 86 posto i dostigao rekordnih 62 milijarde dolara i porastao je za četiri posto u prvoj polovini ove godine.

Oživljavanje prošlogodišnjeg historijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane bilo je glavno pitanje na dnevnom redu sastanka.

- Želimo da oživimo žitni koridor, uradićemo to. Uradićemo to pod jednim uslovom. Želimo da naši poljoprivredni proizvodi nesmetano idu preko mora - rekao je Putin.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica i da ne se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.