open-navfaktor-logo
search
Bombardovanje civila
Erdogan osuđuje počinitelje napada na bolnicu: Genocid nad ljudima u Gazi
Smrtonosni izraelski napad na bolnicu u Pojasu Gaze u utorak podigao je "masakr u Gazi" na drugu razinu, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
18.10.2023. u 18:54
get url
text

VEZANI TEKST - SAD uložio veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnom prekidu vatre u Gazi

Erdogan je osudio počinitelje smrtonosnog napada na bolnicu, koji, kako je kazao, "predstavlja zločin protiv čovječnosti, genocid nad ljudima u Gazi".

- Jučer je masakr u Gazi prešao u drugu dimenziju gnusnim napadom na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital. Osuđujem počinitelje ovog napada, koji predstavlja zločin protiv čovječnosti i predstavlja genocid nad ljudima u Gazi - rekao je Erdogan.

Poručio je da Turska nastavlja raditi na uspostavi primirja, a potom i na trajnoj stabilnosti između Izraela i Palestine.

Turski predsjednik je dodao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je postalo potpuno neučinkovito, ponovno nije ispunilo svoju odgovornost.

U sinoćnjem napadu Izraela na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital u Gazi ubijena je 471 osoba, a 342 osobe su ranjene, od kojih 28 teško.

VEZANI TEKST - Više od 500 Palestinaca ubijeno u izraelskom zračnom napadu na bolnicu u Gazi

Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na približno 3.478, uz više od 12.000 povrijeđenih.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

U sukobima je ubijeno i više od 1.400 Izraelaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.