open-navfaktor-logo
search
"Banjalučki gorštak"
Godinama se skrivao od pavosuđa, filmski uhapšen, ali se ni danas nije pojavio u sudu
Banjalučanin Slaviša Tumara (40) koji je po potjernici uhapšen 14. februara ove godine u Banjoj Luci, ni danas se nije pojavio na zakazanom ročištu u Osnovnom sudu Banja Luka gdje mu se sudi za krivično djelo proganjanje.
22.02.2024. u 13:12
get url
text

VEZANI TEKST - Uhapšena cijela porodica: Osumnjičeni da su godinama skrivali optuženika i maltretirali sustanare

Tumaru su 14. februara pripadnici PU Banja Luka i Žandarmerije uhapsili u stanu u ulici Kralja Alfonsa u Banjoj Luci zajedno sa još četiri člana njegove porodice. Osnovni sud je za njim raspisao potjernicu jer se godinama nije odazivao na sudske pozive, a pripadnici Sudske policije RS-a su najmanje deset puta dolazili na adresu da ga traže, iako bezuspješno.

Njegova porodica je spomenutog dana uhapšena jer se sumnje da su ga sve vrijeme skrivali u stanu odakle navodno uopće nije izlazio niti komunicirao sa vanjskim svijetom. S obzirom na to da se sumnja da je živio u necivilizovanim uvjetima, prozvali su ga "banjalučkim gorštakom".

Optužnica Tumaru tereti da je tokom 2018. godine proganjao i u stopu uhodio svoju bivšu djevojku S. Š. Optužnica je potvrđena 2019. godine, a glavni pretres započeo u junu 2021. godine, ali se od tada Tumari izgubio svaki trag.

Sutkinja Danijela Božić danas je ponovo izdala naredbu za njegovo dovođenje na naredno ročište koje je zakazala za mart. Okružni javni tužilac Igor Cimeša i advokat Vladimir Dragičević danas također nisu imali informacije zašto se optuženi nije pojavio u sudnici.

Tumara je optužen da je u periodu od maja 2018. godine do 4. decembra 2018. godine u Banjoj Luci, nakon prekida ljubavne veze sa oštećenom S. Š., gotovo svakodnevno je uhodio i nastojao sa njom uspostaviti neželjeni kontakt.

Istaknuto je i da je u više navrata dolazio na vrata oštećene, gdje stanuje sa majkom i bratom, govorio pogrdne riječi, a sve prenosio i njenim prijateljima, širim članovima porodice i radnim kolegama.

- Gotovo svakodnevno ju je pratio i kretao se u njenoj blizini, sačekivao je u vremenu kada se vraća sa posla, sjedeći u banci do njenog nailaska. Potom je kretao za njom… - piše između ostalog u optužnici.

Dodaje se da je, zbog straha i uznemirenosti, djevojka bila prinuđena da traži pomoć brata, koji je dolazio po nju na posao i dovodio je kući.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.