open-navfaktor-logo
search
Sekretar UN-a
Guterres: Nasilje na Bliskom istoku nastalo iz okupacije duge 56 godina
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je u ponedjeljak da je duboko uznemiren odlukom Izraela da uvede "potpunu opsadu" Pojasa Gaze, javlja Anadolija.
09.10.2023. u 19:48
get url
text

Guterres je rekao da će najava ministra odbrane Yoava Gallanta da će Izrael zaustaviti sve isporuke struje, hrane i goriva samo pogoršati ono što je već bila teška humanitarna situacija na priobalnoj palestinskoj teritoriji.

- Humanitarna situacija u Gazi bila je izuzetno teška i prije ovih neprijateljstava, sada će se samo još više pogoršavati - rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

- Medicinska oprema, hrana, gorivo i druge humanitarne potrepštine su očajnički potrebne, kao i pristup za humanitarno osoblje - dodao je.

Šef UN-a je naglasio da najnovije nasilje "ne dolazi iz vedra neba", već je nastalo iz "dugogodišnjeg sukoba i okupacije duge 56 godina kojoj se ne nazire političko rješenje".

- Moraju se ostvariti legitimne potrebe Izraela za sigurnošću, a mora biti ostvarena i jasna perspektiva Palestinaca za uspostavljanjem vlastite države - rekao je Guterres i dodao:

- Samo dogovoreni mir koji ispunjava legitimne nacionalne težnje Palestinaca i Izraelaca, zajedno sa njihovom sigurnošću, dugogodišnja vizija rješenja o dvije države, u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda, međunarodnim pravom i prethodnim sporazumima, može donijeti dugoročnu stabilnost za ljude na tom području i šireg regiona Bliskog istoka.

Palestinska grupa otpora Hamas sa sjedištem u Gazi pokrenula je operaciju "Oluja Al-Aksa" protiv Izraela rano u subotu, ispalivši brojne rakete. Navodi se da je iznenadni napad bio odgovor na upade u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Quds) i rastuće nasilje jevrejskih doseljenika.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj Palestinaca koji su u Gazi poginuli u napadima izraelskih snaga porastao je na 560, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Takođe se navodi da je broj ranjenih dostigao 2.900.

Izraelska vojska objavila je da je pogodila preko 500 ciljeva u noćnim napadima na Gazu, za koje su tvrdili da su mete koje pripadaju grupama Hamas i Islamski džihad.

Najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a više od 2.616 ranjeno u sukobima, javljaju lokalni mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.