open-navfaktor-logo
search
Šta kaže MUP
Kako je moguće da se Mladen Samardžija slobodno kretao po RS-u i posjećivao javna mjesta
MUP bosanskohercegovačkog entiteta republika Srpska (RS) dostavio je odgovor Narodnoj skupštini RS-a na pitanje šefa Kluba zastupnika PDP-a Igora Crnatka o hapšenju Mladena Samardžije na Jahorini i informacijama da se sedmicama prije hapšenja slobodno kretao po tom entitetu.
30.01.2024. u 14:05
get url
text

VEZANI TEKST - Sa Mladenom Samardžijom bila bivša supruga nekadašnjeg predsjednika VSTV-a Tegeltije

Samardžija je jedan od najtraženijih bjegunaca sa liste Europola, odakle su se odmah oglasili o ovom slučaju, neposredno nakon njegovog hapšenja 11. decembra prošle godine na Jahorini.

Saopćili su da je "uhapšen bjegunac koji se nalazi na listi najtraženijih u Evropskoj uniji koji je imao državljanstvo BiH i Slovenije i osumnjičen kao navodni vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju".

Međutim, iz MUP-a RS-a su odgovarajući na Crnatkovo pitanje dostavili "škrt" odgovor, pozivajući se na istragu i Tužilaštvo BiH, pod čijim nalogom je realizovana akcija "Tokio" u kojoj je uhapšen Samardžija.

Kao što smo ranije pisali, prilikom hapšenja sa njim u društvu je bila njegova partnerka Tijana Tegeltija, bivša supruga Milana Tegeltije, savjetnika predsjednika RS-a i nekadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a koja je nakon informativnog razgovora puštena.

- Da li je tačna informacija iz pojedinih medija da je u okviru ove akcije, u društvu sa uhapšenim, zatečena osoba koja je supruga jednog od aktuelnih savjetnika predsjednika RS-a? Kako je moguće da se uhapšeni, sedmicama prije hapšenja, bez smetnji kretao po Republici Srpskoj te posjećivao razne ugostiteljske objekte i druga javna mjesta, o čemu postoje brojni svjedoci? – naveo je Crnadak u zastupničkom pitanju upućenom ministru unutrašnjih poslova RS-a Siniši Karanu.

Iz MUP-a RS-a su odgovorili da su njihovi pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet 11. decembra realizovali višemjesečnu operativnu akciju kodnog naziva "Tokio" pod nadzorom Tužilaštva BiH.

- Navedenog dana uhapšeno je više osoba. Nakon kriminalističke obrade, M. S. je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva BiH, dok su ostala lica uz saglasnost postupajućeg tužioca puštena iz službenih prostorija MUP-a. U vezi sa pomenutim događajem nismo u mogućnosti da iznosimo više detalja istrage. Za sve dodatne informacije nadležno je Tužilaštvo BiH – naveli su iz MUP-a RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.