open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Milanović: BiH ne funkcionira, njena integracija u EU jedini je način da se riješi problem migranata
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je problem migrantske krize, zbog čega je Slovenija uvela granične kontrole prema Hrvatskoj.
27.09.2023. u 15:36
get url
text

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ugostio je diplomate na tradicionalnoj "Diplomatskoj berbi" u plešivičkom vinogorju, pri čemu je dao izjavu za medije.

Milanović je komentirao mjere, odnosno policijske kontrole koje je uvela Slovenija uz granicu s Hrvatskom zbog migranata.

- Prošlo je osam godina od velikog migrantskog vala, moj stav i pristup tada svima je poznat, ja bih ga ponovio. Sada se to počinje zloupotrebljavati i problem je u načinu na koji, prije svega Bosna i Hercegovina, to radi i provodi. Slovencima nemam šta zamjeriti, to bi i mi napravili vjerovatno. Naša policija radi šta može, više od toga ne može i ne smije.

I tako je stalno kritiziraju da prekoračuje ovlasti, ja mislim da to ne rade. Čuvaju državnu granicu. A sada vidimo da nema Evrope bez granica, postoji Evropa bez graničnih kontrola pa se onda opet uvedu. Granica nije šala, hrvatska policija radi šta može - rekao je Milanović.

Smatra kako Slovenija to radi zbog vlastite, domaće javnosti te dodaje kako razumije to, ali kaže kako postoji i drugačije rješenje za problem migranata koji dolaze iz BiH, saopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

- Reći ću vam šta učiniti. Bosna i Hercegovina je problem jer ne funkcionira, a ne zato jer tamo postoji neki tajni plan da Evropu preplave s milionima migranata. Jedini način da se to riješi je da se BiH što prije integrira u EU. Bosna i Hercegovina tretira se kao kolonija, ne da im se da dišu, kritizira se jedne, pa druge. Hajde da ih probamo malo dublje inkorporirati u EU. To je Hrvatskoj važno jer je BiH na neki način "u trbuhu" Hrvatske, a nije Hrvatska. Idemo ih probati integrirati. Ako Ukrajina može biti kandidat, onda je BiH trebala već biti u EU - rekao je i dodao kako u BiH živi puno Hrvata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.