open-navfaktor-logo
search
Tradicija se poštuje
Pored poteškoća u poslovanju najstarija tvornica čarapa u BiH i regiji još radi
Tvornica čarapa Ključ je jedna od najznačajnijih tvornica koja je dala veliki doprinos razvoju Sarajeva. Poslije rata i privatizacije prolazila je kroz krize, ali Čarapara, kako je zovu Sarajlije, još dobro radi.
19.01.2022. u 08:00
get url
text
Tvornica čarapa Ključ
Tvornica čarapa Ključ

- Iako Ključ posjeduje najsavremenije mašine, obučenu radnu snagu i izuzetnu reputaciju i kvalitet, trenutna iskorištenost proizvodnih kapaciteta je i dalje ispod stvarnog potencijala i samim tim daleko manja u odnosu na proizvodnju prije rata. Dodatne poteškoće vezane uz pandemiju COVID-19 dovele su do smanjenja izvoza prvenstveno zbog ograničenja, ali i zbog povećanja cijena transporta, repromaterijala i otežane nabavke – kazala nam je Arijana Sivić-Jusufbegović, direktorica Tvornice čarapa Ključ.

Jedina pozitivna strana sadašnje ekonomske situacije u BiH je buđenje svijesti građana o važnosti podrške domaćoj proizvodnji, ističe naša sagovornica.

- Trenutno smo orijentisani najvećim dijelom na domaće tržište i uspješnu saradnju sa domaćim tržnim centrima i hipermarketima prodajemo naše proizvode pod etiketom "Kupujmo domaće". Važno je istaći da međusobnom saradnjom ostvarujemo boljitak kako za zaposlenike tako i za širu društvenu zajednicu što je od značaja za napredak cjelokupne privrede – pojašnjava Arijana Sivić-Jusufbegović.

Tradicija je već desetljećima da Ključ čarape prodaje u krugu tvornice po diskontnim cijenama. Ništa se nije promijenilo ni sada, kaže direktorica Ključa, jer i "dalje građani kupuju naše proizvode po sniženim cijenama na istom mjestu".
 
Od osnivanja 1896. godine, tvornica Ključ nikad nije mijenjala primarnu djelatnost i proizvodi samo čarape za cijelu porodicu. Uprkos opstrukcijama koje su posljedica tri rata (Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, agresiji na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine), Tvornica Ključ je imala impresivan trend razvoja vidljiv u povećanju proizvodnih kapaciteta, radnog učinka, povećanja kako domaćeg tako i regionalnog tržišnog udjela.

Sa više od 125 godina postojanja, Tvornica čarapa Ključ je među najstarijim tvornicama u Bosni i Hercegovini i u cijeloj regiji. Tvornicu je osnovao Avram Levi Sadić, član jedne od najstarijih jevrejskih porodica u Sarajevu.

Kada je u Sarajevo iz Beča donio čarape, čaršija je prvo ismijavala Avrama. Ali ubrzo su svi ostavili priglavke i obojke te prešli na čarape.

Dolaskom Austro-Ugarske u Bosnu i Hercegovinu počele su nicati fabrike i moderna privreda, a i među domaćim stanovništvom formirala se nova klasa poduzetnika. U tom pogledu, posebno su se, kao vješti trgovci i poduzetnici, isticali bh. Jevreji.

Jedan od takvih bio je Abraham Levi Sadić zvani Avram, otac sarajevskog čaraparstva i čovjek čija fabrika i danas postoji u Sarajevu. On je u grad donio prve evropske čarape: muške dokoljenice i ženske svilene čarape na haltere. Bilo je to devedesetih godina 19. stoljeća, u vrijeme dok je Austro-Ugarska još uspostavljala svoju upravu, dok se svuda naokolo gradilo, krečilo i kaldrmisalo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.