open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Požar u kampu sa Rohinja izbjeglicama u Bangladešu: Poginule najmanje tri osobe
Najmanje tri osobe su poginule u požaru koji je danas izbio u kampu u kojem su smještene Rohinja izbjeglice u Bangladešu
22.03.2021. u 15:02
get url
text

Mohammad Shamsud Douza iz Agencije za pomoć i repatrijaciju Rohinja izbjeglica je kazao da je požar u kampu izbio u 15:30 sati po lokalnom vremenu u južnom distriktu Cox's Bazaru i da vatrogasci pokušavaju da ga stave pod kontrolu.

Na teren su izašle vatrogasne, policijske i ambulantne ekipe, a čelnik Udruženja Rohinja omladine Mayyu Khan je kazao da je u požaru izgorjelo najmanje 700 šatora.

Predstavnik Rohinja izbjeglica Muhammad Ayyub je naveo da je u požaru poginula jedna 19-godišnja djevojka i još dvoje djece uzrasta od šest i devet godina. Više osoba se vode kao nestale.

Ujedinjene nacije su ranije opisale muslimansku manjinu Rohinja u Mijanmaru najprogonjenijim ljudima na svijetu, a prema podacima Amnesty Internationala više od 750.000 Rohinja je izbjeglo u Bangladeš u jeku represivnih akcija koje je mijanmarska vojska izvela u augustu 2017. godine.

U izvještaju Međunarodne razvojne agencije Ontario (OIDA) se navodi da je u tom periodu ubijeno blizu 24.000 Rohinja muslimana, ali i da je više od 34.000 pripadnika te zajednice spaljeno na lomačama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.